Onada de més de 19 metres a la Corunya

el tempsActualitzat

El temporal atlàntic que ha colpejat els últims dies la costa gallega i la cantàbrica ha deixat registres molt significatius. La boia costanera de Langosteira, situada davant del port de la Corunya, ha assolit el seu màxim històric en mesurar una onada de més de 19 metres d'alçada. L'onatge ha provocat danys materials a primera línia de mar.

Altres boies gestionades per Ports de l'Estat han registrat la força del temporal, però el cas de la boia de Langosteira és el més destacat, amb els 19,23 metres d'alçada màxima d'onada.

L'alçada màxima representa el valor més gran de les alçades de les onades registrades en un interval de temps de mitja hora. El rècord anterior eren els 15,6 metres registrats l'any 2017.

Segons les dades del Ministeri de Foment, el record absolut el té la boia de Villano-Sisargas, amb 27,8 metres registrats el 2014.

Altres valors mesurats a les altres boies operatives a la zona van arribar als 9,26 metres a Bilbao-Biscaia i 8,91 metres a Cap Silleiro.

Pel que fa a l'alçada significant, que representa l'alçada de les onades que un observador experimentat apreciaria a simple vista en el punt de mesura, la mateixa boia de Langosteira també ha registrat els seus valors màxims des que va ser posada en funcionament, l'any 2013. El rècord va ser a les 19.00 del dia 17 de gener, amb un valor de 12,4 metres.

El rècord absolut d'altura significant de les boies de Ports de l'Estat el té la boia de Bilbao-Biscaia, amb 13,7 metres assolits el gener del 2009, durant el temporal generat pel cicló extratropical Klaus. El segon rècord és per a la boia de Villano- Sisargas de 13,5 metres.

L'onatge d'aquests dies també ha deixat imatges espectaculars, i exemples del que no s'ha de fer per prendre fotografies, a Portugal. Mireu el temporal a Nazaré, a Portugal:

Aquest temporal està provocat per una borrasca molt profunda que ha portat vents huracanats amb conseqüències tràgiques al nord d'Europa.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut