Onada de fred històrica la setmana vinent a gran part d'Europa

Una invasió d'aire fred siberià castigarà Europa. Catalunya podria rebre-la de forma més atenuada, amb neu a cota zero

Francesc MauriActualitzat

Els mapes del temps per a la setmana vinent comencen a convergir. Això vol dir que els diferents models meteorològics van en una mateixa direcció. El resultat podria ser una contundent invasió d'aire siberià, poques vegades vista, tenint en compte que arriba al març.

Una massa d'aire estacionada a Sibèria, amb una temperatura a 1.500 metres de 25 graus sota zero, començarà a bellugar-se els pròxims dies, travessarà els Urals i anirà cap a Europa. El valor a 1.500 metres és una referència per valorar, sense influències del sòl, com de freda o calenta és una massa d'aire i quines temperatures acabarà implicant en superfície.

A Holanda, per exemple, ens venen al cap les imatges del 10 de febrer del 2012 amb tots els canals glaçats. Si el fred acaba persistint uns dies, la imatge es podria repetir.

Dissabte 24 ja haurà ocupat tota la Rússia europea, els Bàltics, una part d'Escandinàvia, Polònia i Ucraïna. Caldrà confirmar-ho del tot els pròxims dies, però sembla que l'onada de fred serà d'una contundència més que notable per l'època, fins a França i el Regne Unit.

Comparativa a diverses ciutats europees entre la temperatura mitjana històrica a 1.500 metres i la prevista per al 28 de febrer:

                          mitjana històrica         prevista 28 febrer

BARCELONA               3ºC                              -5ºC

PARÍS                         -1ºC                             -14ºC

MOSCOU                    -8ºC                             -20ºC

BERLÍN                       -3ºC                             -19ºC

LONDRES                   -2ºC                             -14ºC

 

A Catalunya, està clar que el fred serà intens, a les portes de març, però proporcionalment no tant com a la resta del centre i nord del continent. Això és perquè a casa nostra podria guanyar la partida una pertorbació atlàntica, més temperada però activa pel que fa a precipitacions. Si això s'acabés complint, la neu podria arribar a cota zero a qualsevol indret del país. Semblaria que els gruixos més importants es podrien registrar a la meitat sud de Catalunya, des de l'Aragó fins al Mediterrani.

Anar al contingut