El riu Paraná, a Rosario

Onada de calor amb rècords a l'Amèrica del Sud

L'Argentina, l'Uruguai i el Paraguai viuen un episodi de temperatures extremes i incendis forestals

Alberto AlcántaraActualitzat

L'estiu austral està portant una onada de calor històrica, que deixa diversos rècords de temperatura a l'Argentina i l'Uruguai i complica una situació marcada per la sequera i els incendis. L'onada també afecta el sud del Brasil i el Paraguai.

El riu Paraná, a Rosario (Reuters/Luciano Bisbal )

Argentina

La regió central del país viu una de les pitjors onades de calor de la història. El Servicio Meteorológico Nacional va reportar diversos rècords, tant de temperatura absoluta com de màximes del gener. L'onada de calor abasta des del centre de la Patagònia fins al nord del país.


En el cas de Buenos Aires, divendres va ser el segon dia més calorós des que en tenen registres, a principis del segle XX.

 

 

La calor està agreujant una situació de sequera perllongada durant dos anys que ha afectat el cultiu del cereal. A més a més, la calor no ajuda en la lluita contra la trentena d'incendis que cremen a 9 de les 23 províncies de l'Argentina, algun d'ells des de fa un mes. A la Patagònia s'han perdut prop de 6.000 hectàrees els últims 40 dies, segons les autoritats.

 

Uruguai

La mateixa situació de rècords i sequera es repeteix a l'Uruguai. L'Instituto Nacional de Meteorología de Uruguay (Inumet) ha reportat un rècord absolut de calor de 44 ºC, mesurats a l'estació de Florida. La xifra iguala l'anterior rècord, dels anys 40.

 

 

Paraguai

La Dirección de Meteorología e Hidrología ha reportat gairebé una desena de rècords, tot i que en aquest cas no són rècords absoluts, sinó rècords diaris, corresponents al 13 de gener.

 


En aquest cas, la calor també és una mala notícia per als incendis forestals que cremen al sud del país. Durant els últims dies, més de 10.000 hectàrees de boscos i prats s'han cremat. Els incendis han tingut efectes devastadors per al bestiar de la zona. Segons els bombers, uns 200 animals han mort des del dimarts 11 de gener a Caapucú.

Rècord de calor a l'hemisferi sud

Cal recordar que altres indrets de l'hemisferi sud també registren temperatures excepcionals, com per exemple Austràlia, on s'ha igualat el rècord de calor absolut, que a més a més correspon al rècord de tot l'hemisferi. 
 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut