Onada de calor al Regne Unit

Alberto Alcántara

El Regne Unit viu una onada de calor que ha deixat el dia més càlid de l'any i acosta les temperatures als rècords històrics del juny. L'ambient estiuenc deixa imatges poc habituals a les illes. Un exemple el tenim a Londres.

La capital anglesa va registrar valors d'entre 27 i 29º C aquest divendres. La barrera dels 30º C es va superar dijous als quatre països del Regne Unit, tal com va reportar l'Oficina Meteorològica britànica.  

Aquest fet no passava des del mes de juliol de 2013. La ciutat gal·lesa de Porthmadog va marcar el registre més alt de l'any, amb 32.6º C. Són temperatures que s'acosten als rècords absoluts del mes de juliol en el cas de Gal·les (33,7ºC), Escòcia (32.2ºC) i Irlanda del Nord (30.8ºC). Queden més lluny de les temperatures absolutes a Anglaterra (35.6ºC).

Anomalies tèrmiques disparades

Fem un cop d'ull al mapa d'anomalia tèrmica registrada aquest divendres en el continent europeu: destaquen l'oest del Regne Unit, Irlanda i la zona oriental del mar Negre, amb temperatures molt per sobre de la mitjana climàtica. Però veiem com els tons càlids, que indiquen valors anormalment alts, s'escampen des de la serralada Cantàbrica fins a Rússia, passant per tot el centre d'Europa. Per contra, els valors més negatius es donen als Balcans, l'est de Turquia, a Finlàndia i al nord de la península escandinava.

 

Però mireu com canviarà la tendència a l'inici de la setmana: els valors continuaran per sobre del normal al Regne Unit, i tendiran a disparar-se cap a Noruega i el nord de Suècia i a l'entorn dels Alps, mentre que hi haurà un descens de temperatura molt significatiu a les Repúbliques Bàltiques, Polònia, Bielorússia i Ucraïna.

Mirant el mapa de la tendència climàtica pel que fa a la precipitació, detectem zones amb dèficit de pluja prevista: el mateix Regne Unit, sobretot Escòcia, els països escandinaus, gran part de Centreeuropa i el sud de Rússia. A Itàlia, França i el nord d'Espanya plouria més de l'habitual.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut