Nova Zelanda, en estat d'emergència pel cicló Gabrielle, amb una intensitat sense precedents

Nova Zelanda viu una jornada de constant vigilància sota els efectes i les conseqüències de la tempesta tropical Gabrielle. El govern del país ha decretat l'estat d'emergència, és la primera vegada que ho fa per un fenomen meteorològic. Això mostra clarament la violència del cicló, que durant la nit ha colpejat amb forts vents i intenses pluges el nord del país.

Imatge del satèl·lit Aqua, 14 de febrer de 2023 (NASA)

El cicló Gabrielle va néixer el 8 de febrer al mar del Corall abans de creuar cap al Pacífic sud i diumenge va posar rumb cap a la costa nord de Nova Zelanda. Les dades provisionals que ha deixat mostren l'energia amb la qual ha arribat a terra. Ha portat ratxes de vent de 140 km/h, ha descarregat 200 mm en 24 hores i les onades han arribat als 11 metres d'alçada. Un cicló que ja s'ha qualificat d'esdeveniment meteorològic sense precedents i es calcula que ha obligat unes 2.500 persones a abandonar casa seva, una xifra que s'estima que pot ser molt més alta.

Ha plogut sobre mullat, d'aquí que les inundacions i les esllavissades hagin estat molt més importants. Abans de l'arribada del Gabrielle, fa dues setmanes, el país estava sota els efectes de les pluges incessants amb registres rècord. De fet, MetService va afirmar que a l'aeroport d'Auckland havia caigut el 48% de la pluja normal de tot un any en només 45 dies.

Les inundacions han estat generalitzades, amb grans extensions de camps completament negats d'aigua i carreteres arrasades pels corrents dels rius o per esllavissades. Hi ha cases que han quedat enterrades en el fang, en llims o entre roques i d'altres que han estat afectades per la caiguda d'arbres. Unes 225.000 persones s'han quedat sense electricitat.

Amb l'arribada avui de la llum del dia, dotze hores abans que a casa nostra, s'ha pogut constatar la magnitud dels efectes del cicló sobre el país. El ministre de Gestió d'Emergències, Kieran McAnulty, ha firmat la declaració d'emergència mentre els serveis d'emergència han treballat sense descans nit i dia. Els informes que han arribat durant la nit i a les últimes hores són profundament preocupants, segons afirmava el ministre, i afegia:

Es tracta d'un esdeveniment meteorològic sense precedents que està tenint impactes importants a gran part de l'illa del nord. Estem al davant de grans inundacions i lliscaments amb carreteres i infraestructures malmeses.

Aquesta és només la tercera vegada que Nova Zelanda declara l'estat d'emergència; els altres dos casos van ser arran dels atacs de Christchurch del 2019 i per la pandèmia de covid-19.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut