Rècord absolut de la temperatura del mar a la Costa Brava

L'escalfament del planeta té efectes ben evidents al mar: es baten rècords de temperatura i en altura del nivell del mar

Néstor GómezActualitzat

Dues dades de rècords del mar que banya les nostres coses delaten l'existència del canvi climàtic:

  • El djous 8 d'agost s'ha registrat una temperatura del mar de 26,6 ºC davant de les illes Medes, a l'Estartit. És la temperatura més alta del mar en 45 anys i supera els 26,3 ºC de l'anterior rècord que hi va haver fa poc més d'un any, el 6 d'agost del 2018.
  • Al juliol el nivell del mar ha assolit una altura mitjana de rècord, ja que ha pujat fins a 13,7 cm.

Aquestes mesures de temperatura del mar a les illes Medes i del nivell del mar al port de l'Estartit són un referent mundial per la continuïtat de les dades, amb més de 45 anys mesurant la temperatura del mar a diferents profunditats, sempre en el mateix punt, i amb anys de dades registrades del nivell del mar. Uns registres de dades recollits gràcies a la tenacitat del seu observador, en Josep Pascual.

La temperatura més càlida del mar mai registrada

Les temperatures elevades de les darreres setmanes, juntament amb una situació de calma, han provocat una pujada de la temperatura de l'aigua del mar. Aquest dijous, s'ha registrat la temperatura més alta dels darrers 45 anys, amb 26,6 ºC i supera en tres dècimes l'anterior registre de fa poc més d'un any, 26,3 ºC del 6 d'agost del 2018. Les altres dues dates amb registres superiors als 26 ºC són: el 21 d'agost del 2012, amb 26,1 ºC; i el 29 d'agost del 1994, amb 26,0 ºC. La temperatura mitjana per a aquestes dates és de 23 ºC.

El nivell del mar no deixa de pujar

L'altura mitjana del nivell de mar a l'Estartit ha estat rècord, ja que ha pujat fins als 13,7 cm. Cinc dels darrers deu anys han superat els 10 cm, cosa que del 1990 al 2010 no havia passat mai. Una tendència de la pujada del nivell del mar que anirà a més durant les properes dècades. I no només això, sinó que cada cop l'ascens serà més ràpid.

 

 

 

A finals de segle, s'estima que el nivell de mar pujarà un metre, és a dir, que el mar avançarà 100 metres terra endins. Una situació que farà desaparèixer la majoria de platges del país. A més, a cada revisió dels informes climàtics previstos per a finals de segle XXI, l'augment del nivell del mar és més gran i ja s'estima que pot superar àmpliament el metre d'altura. En el cas del govern britànic i el d'Holanda ja treballen en la hipòtesi d'un augment del nivell del mar d'1,8 a 2 metres. Aquesta pujada del nivell del mar a casa nostra implicaria la desaparició gairebé total del delta de l'Ebre.

Anar al contingut