Nou rècord de temperatura a l'Antàrtida

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquest febrer ha començat amb un nou rècord de temperatura: es va registrar aquest dijous, 6 de febrer, a la base de recerca argentina Esperanza, situada a l'extrem nord de la península Antàrtica. La màxima va arribar als 18,3 ºC. Segons el Servei Meteorològic Nacional argentí (SMN), aquest valor supera l'antic rècord de 17,5 °C del 24 de març del 2015.

Validació de l'OMM

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha anunciat que un comitè de l'arxiu sobre extrems climàtics i meteorològics verificarà la validesa del nou rècord per al continent antàrtic.


En principi, segons l'anunci de l'OMM, es tracta d'un registre associat amb un episodi d'efecte fogony. Aquest seria el desencadenant meteorològic, de curt termini, que s'afegiria als altres condicionants de tipus local i climàtic.
 

 

 


Com passa amb l'Àrtic, a l'Antàrtida també falten observacions meteorològiques, tot i que són dues zones del planeta clau per a la configuració dels patrons climàtics globals i per a l'augment del nivell del mar associat a l'escalfament a nivell planetari.

Rècord de la regió

Si ampliem l'espectre fora del continent, el rècord per a la regió de l'Antàrtida, és a dir, en totes les zones situades al sud de la latitud de 60 graus sud, és de 19,8 ºC. Es va assolir el gener del 1982 a l'illa de Signy, situada a l'arxipèlag de les Òrcades australs.

La península Antàrtica és una de les regions del planeta que s'està escalfant més ràpidament. La temperatura ha pujat gairebé 3 ºC durant els últims 50 anys. La quantitat de gel que es perd anualment de la capa de l'Antàrtida va augmentar almenys sis vegades entre el 1979 i el 2017.

La major part de la pèrdua de gel es produeix per la fusió de la part inferior de les plataformes de gel, a causa de les incursions d'aigua oceànica relativament càlida, especialment a l'oest.
 

Els voltants de l'illa d'Anvers
Els voltants de l'illa d'Anvers (Reuters)


L'Antàrtida té una superfície de 14 milions de km2.  La temperatura mitjana anual oscil·la entre uns -10 ° C a la costa antàrtica i -60 ° C a les parts més altes de l'interior. La seva immensa placa de gel té fins a 4,8 km de gruix i conté el 90% de l'aigua dolça del món, una quantitat suficient per elevar el nivell del mar al voltant dels 60 metres si es fongués del tot.

Indicadors preocupants

Al voltant del 87% de les glaceres de la costa oest de la península Antàrtica han retrocedit en els últims 50 anys, i la majoria d'aquestes mostren un retrocés accelerat en els últims dotze anys.

Una de les artèries principals de gel de l'oest de l'Antàrtida és la glacera Pine Island, que ha perdut gel de forma "dràstica", segons l'OMM, durant els últims 25 anys. A principis del 2019 s'hi van detectar dues noves grans esquerdes. Les imatges del satèl·lit Sentinel1 mostren que han crescut ràpidament durant els últims dies, fins a assolir una longitud de 20 km.

Un altre focus d'atenció és la glacera Thwaites, un dels majors contribuents a l'augment del nivell del mar mundial des de l'oest de l'Antàrtida. La glacera és objecte d'estudi de científics internacionals des de tots els angles. Les observacions i anàlisis demostren que la quantitat de gel que es fon a Thwaites s'ha duplicat en les tres últimes dècades. Segons l'Observatori de la Terra de l'agència NASA, la glacera podria patir canvis encara més dràstics en un futur pròxim.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut