Mapa isobàric de dilluns

Nou rècord de pressió atmosfèrica al març al Regne Unit: la més alta en 90 anys

Néstor GómezActualitzat

Un potentíssim anticicló situat a cavall d'Islàndia i Escòcia va arribar diumenge a una pressió atmosfèrica de 1055 hPa sobre el mar i la pressió mesurada sobre terra ferma al Regne Unit ha establert un nou rècord al mes de març. Alhora, puja al tercer graó del pòdium, en registrar la pressió més alta en 100 anys de dades.

Des de fa una setmana, l'atmosfera està ben estranya a l'entorn d'Europa. S'ha trencat la circulació general atmosfèrica i corre en jet, de vents d'oest a est a uns 5.500 metres i, a més a més, està molt desplaçada cap a latituds molt altes. Normalment, els vents d'oest a est es troben a latituds del Regne Unit i el sud d'Escandinàvia, i els diferents meandres que dibuixa fa que arribin a casa nostra els sistemes frontals. Ara, com que el corrent en jet circula per latituds superiors a Escòcia, conseqüència del potent anticicló, per les nostres latituds s'escolen grans borrasques, com les que vam tenir la setmana passada o aquests dies a casa nostra. En definitiva, la situació atmosfèrica està alterada.

 

 

La pressió atmosfèrica més alta registrada al Regne Unit va ser de 1053,6 hPa, a Aberdeen el 31 de gener de 1902. Posteriorment, el 24 de febrer de 1926 a l'observatori situat a Wick es va registrar una pressió de 1051,9 hPa. Diumenge passat, gairebé 100 anys després, a South Uist, la pressió atmosfèrica es va enfilar fins als 1051,2 hPa.

I aquesta extraordinària pressió arribava després que la borrasca Dennis, de mitjan febrer d'aquest any, va arribar a una pressió mínima de 920 hPa, la segona tempesta d'hivern més intensa a l'Atlàntic Nord des que van començar els registres, fa més de 150 anys. El rècord de pressió més baixa d'una tempesta de l'Atlàntic Nord va ser de 913 mil·límetres, establerts el gener del 1993, a prop de les illes Shetland, d'Escòcia.

 

 

Anar al contingut