Coll de Nargó, a principis de març (Josep Mª Garcia)
Coll de Nargó, a principis de març (Josep Mª Garcia)

Nou cop de l'hivern amb nevades a prop del litoral

Contundent cop de l'hivern a poques hores d'arribar la primavera

Alberto Alcántara/Néstor GómezActualitzat

Ja queda menys per la nova irrupció d'aire fred prevista per les pròximes hores, coincidint amb les últimes hores de l'hivern. Encetarem la primavera, demà a les 17.15, amb temperatures més baixes del normal i amb neu a cotes baixes.

L'entrada d'aire molt fred queda reflectida en l'evolució de la temperatura al nivell de 500 hPa, que es correspondrà a uns 5.400. Entraran les isotermes de 32 o 33 sota zero.

Mirem ara un altre nivell de referència típic, el de 850 hPa. El meteograma previst per a la ciutat de Barcelona mostra l'evolució de la temperatura segons per diferents models meteorològics i comparada amb la mitjana per l'època de l'any, la línia vermella.

Durant aquest cap de setmana passat hem partit de temperatures per sota de la mitjana, però la irrupció freda s'aprofundirà, sobretot entre dimarts i dijous. Potser no remuntarem fins a nivells normals passat el 27 de març. A la part de sota hi ha la precipitació: s'intueix un episodi a principis de setmana i un altre el cap de setmana que ve.

La primera fase del canvi de temps portarà nevades. Els últims mapes reforcen la previsió de neu a cotes baixes entre dilluns a la tarda i dimarts a la matinada. Us ensenyem una opció possible: la del model GFS.

En verd, la precipitació en forma de neu, que podria situar-se dilluns en cotes de 800-600 metres, baixant al final cap als 400 metres i amb el gruix de la precipitació concentrada al terç nord de Catalunya. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'avís per gruixos de neu de més de 2 centímetres a cotes de més de 500 metres al terç nord.

Durant la matinada, la precipitació pot relliscar per la Catalunya Central i cap al prelitoral central i sud, amb una cota de neu que voltarà aquests 400 metres, o esporàdicament per sota.

A partir de dimarts a la tarda caldrà seguir atentament l'evolució de les glaçades, però el cap de setmana que ve podria arribar una nova tongada d'aire fred amb precipitació. Mireu el mapa de superfície previst per dissabte al migdia: pertorbació a la vertical de Catalunya, amb un centre de baixes pressions bombejant aire de llevant. Una situació més que interessant, que caldrà seguir amb atenció.

Anar al contingut