Barcelona (Alfons Puertas)

No és una sensació: la primera quinzena de novembre ha estat més càlida

Les dades confirmen que el novembre ha arrencat amb temperatures per sobre de la mitjana. No és només una sensació que tothom té que després d'haver passat un dels octubres més freds des de fa dècades la primera meitat de novembre ha estat molt suau.

Si hi posem xifres, en el cas de l'Observatori Fabra, amb dades de més de cent anys, la temperatura mitjana ha quedat 3 graus més alta i s'ha situat a la tercera posició, darrere del 2015 i el 2013. La mitjana de les mitjanes de la primera quinzena de novembre al Fabra entre el 1981 i el 2010 és de 13,1 ºC i enguany ha quedat en 16,0 ºC.

 


En el cas d'un altre observatori centenari, el de l'Ebre, la mitjana del mateix període ha estat de 16,3 ºC i també ha superat la mitjana en 1,2 ºC. En aquest cas s'ha situat el 2020 en quinzena posició.

En altres estacions del Servei Meteorològic de Catalunya la temperatura també ha estat més alta que la mitjana, però en molts casos darrere de la primera quinzena de novembre del 2015, el 2013 o el 2011. Però aquesta mapa d'algunes de les dades ens dona idea que aquesta sensació d'un inici de novembre càlid és una certesa.

 

Els dies més càlids i fins i tot amb rècord van ser l'1 i el 2 de novembre, en què, finalment, 33 estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de 10 anys de dades van superar la temperatura màxima absoluta de novembre. Va destacar Raimat, al Segrià, amb dades de fa més de 30 anys, que va arribar als 24,2 ºC, superant els 24,0 ºC del 6 de novembre del 2013.

 

 


 

Anar al contingut