Pas d'un meteor sobre la plana ceretana

Nits d'observació dels Leònids, una pluja d'estels amb cara i creu

Arriben nits serenes però amb lluna gairebé plena

Néstor GomezActualitzat

Ja és aquí una de les pluges d'estels més important de la tardor, els Leònids. Però la seva observació no serà l'ideal.

Si bé les properes nits seran serenes, ja sense la pertorbació de les Balears que durant dies i dies ens enviava núvols i pluges, ara l'impediment per a l'observació serà la lluna. Una Lluna que es troba gairebé plena. A banda, no és un dels millors anys perquè les previsions apunten que només seran visibles entre 10 i 15 meteor per hora, una xifra molt allunyada dels valors d'altres pluges d'estels, com els Perseids a l'estiu, i també molt allunyada dels valors que els Leònids tenen cada 30 anys, que en alguns casos poden superar els 100.000 meteors per hora.

La pluja dels Leònids es produeixen per pas de l'òrbita de la Terra per residus que va deixar el cometa Temple-Tutle, on les petites partícules s'encenen en entrar en contacte amb l'atmosfera.

Les nits i hores de millor observació

Entre la nit del 16 i fins al 18 de novembre serà el període de màxima presencia dels meteors. Si bé, no tindrem núvols que ens obstaculitzi el cel nocturn, no serà un bon any per observar-les. La Lluna supera el 90% lluminositat i hi serà durant gran art de la nit. Durant aquests dies la lluna ens acompanyarà fins ben entrada la matinada, la Lluna es pondrà entre dos i tres quarts de cinc segons l'indret i la nit.

Caldrà llevar-se ben d'hora per gaudir de l'estona de millor observació. La forquilla d'observació va des de la posta de la Lluna fins a trenc d'alba, és a dir, entre les 4 de la matinada quan la Lluna estigui ben baixa i les 6 del matí, quan el dia despuntarà. Si ho feu, allunyeu-vos de zones amb contaminació lumínica, busqueu un indret ben fosc i amb camp obert per tenir un gran cel nocturn sobre vostre.

Les properes pluges d'estels importants seran:

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut