Serra d'Ensija (Josep M. Carbonell)
Serra d'Ensija (Josep M. Carbonell)

Quan tornarà a nevar?

Néstor GómezActualitzat

Després d'un any plujós arreu del país, amb grans nevades durant la temporada passada i amb la neu que va arribar a finals d'octubre, la pregunta és: quan tornarà a nevar?

Potser heu vist com, durant les darreres setmanes, el Pirineu s'ha despullat de neu, amb un terra cada cop més visible. Fa dies que no neva i alguns dies càlids s'han encarregat de fer disminuir la quantitat de neu a les muntanyes. Tot i això, la quantitat de neu que té el Pirineu és la normal per aquestes dates. Només la Vall d'Aran té una manca de neu important: la meitat de fa un any.

Amb dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, les reserves de neu que hi ha aigües amunt de Lleida són de 280 hm³, lleugerament superiors a les fa un any, 225 hm³, i a la mitjana dels darrers 5 anys, 187 hm³. De tota aquesta conca, destaca la reserva de neu del Segre fins a la Seu d'Urgell, amb 64 hm³, al costat dels 22 hm³ de fa un any i els 26 hm³ de mitjana dels últims 5 anys.

De fet, coincideix amb els gruixos reals de les estacions d'alta muntanya de Meteocat:

  • · 53 cm a Cadí Nord (2.200 m)
  • · 40 cm a Boí (2.500 metres)
  • · 32 cm a Bonaigua (2.300 m)
  • · 25 cm a Certascan (2.400 m)
  • · 22 cm a Espot (2.500 m)
  • · 13 cm a Malniu (2.300 m)

Vall de Peguera (Cels Codina)

Quan tornarà a nevar?

Ara per ara, podríem dir que caldrà esperar fins l'any que ve per tenir un dia de neu. Els mapes previstos per als propers dies i per a la setmana entrant no mostren l'arribada de cap pertorbació amb cara i ulls. Així que, si sou amants de la neu, tingueu paciència o gaudiu de la neu de les pistes d'esquí, que l'han conservada i fabricada.

Amb mapes d'avui, les úniques coses que s'esperen en el temps són un ambient càlid entre el dia 23 i Nadal, i una cua de front poc activa el 28 de desembre. Una recta final de mes i d'any amb predomini de l'estabilitat.

Anar al contingut