Neu dins i fora del Pirineu amb torb violent

Més de la meitat del país, amb avís per vent i neu durant dos dies

Néstor GómezActualitzat

Ja tenim aquí el primer gran temporal de neu i vent de la temporada. Un contundent canvi de temps que farà que l'ambient hivernal s'imposi arreu del país. Mireu els mapes d'avisos emesos pel Meteocat i que han permès que estiguessin els plans d'emergència Neucat i Ventcat activats.

La nevada més abundant de la temporada

Meteocat té activats els avisos per vent i neu durant les pròximes 48 hores. Una nevada a totes les cotes del Pirineu i amb torb molt violent, ja que podrà anar acompanyat de cops de vent superiors als 90 km/h. A la Vall d'Aran, al nord de l'Alta Ribagorça i extrem nord del Pallars Sobirà, es poden acumular 20 cm a 700 metres, 50 cm a 1.500 metres i més de 80 cm a 2.000 metres. Una nevada de primera categoria.

Al vessant sud del Pirineu, com a l'Alta Ribagorça i a la Cerdanya, la nevada aportada pel vent serà més modesta, però també destacable. Fora del Pirineu la neu pot arribar al Solsonès, al Berguedà, a l'altiplà de la Segarra i, molt més feble, a les muntanyes de Prades. La cota de neu se situarà a 600 metres.

Vent violent

Entre dimecres al migdia i dijous s'espera forts vents arreu del país, sobretot i més intenses, a les zones habituals: Empordà, Pirineu i Terres de l'Ebre. Els cops de vent superaran els 90 km/h amb facilitat.

Temperatures de sensació de -20 ºC

Fred extrem a alta muntanya entre dimecres i dijous. La temperatura de sensació, la que nota el nostre cos fruit del vent i el fred, pot caure fàcilment per sota dels -20 ºC, amb la combinació d'una temperatura de l'aire de només -10 ºC i un vent de 60 km/h. Si a aquest ambient extrem hi afegim l'existència del torb, vent violent que aixeca la neu i provoca visibilitat nul·la, la situació és realment molt complicada per fer alpinisme, gens recomanable. A més, el fort vent redistribuirà la neu, i el risc d'allaus es dispararà durant els pròxims dies fora dels dominis esquiables controlats, com són les estacions d'esquí. Sigueu prudents.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut