Neu al Pirineu i sediments al mar des de l'espai

Néstor Gómez
Imatge des del satèl·lit Terra (NASA)

Imatge des del satèl·lit Terra (NASA)

Els efectes de la llevantada de principis de setmana s'ha viscut des de terra, hem vist els efectes des dalt d'un helicòpter i, ara, ho veiem des de l'espai.

Mireu aquesta imatge feta dimecres al matí pel satèl·lit Terra de la NASA. El cel net de núvols després del pas de la pertorbació permet veure alguns detalls prou significatius. En primer lloc, ens fixem en el Pirineu. Aquesta és de les primeres imatges de la temporada en què la neu es pot veure des del satèl·lit. Ara bé, en la imatge visible, la més natural, no tot el que hi ha de color blanc al Pirineu és neu. Si filtrem la imatge, el resultat és aquest: la neu ressalta de color blau, mentre que el blanc correspon a núvols. La neu cobreix la part més alta del Pirineu amb una lleu capa que, a més, en molt casos serà efímera i no arribarà al cap de setmana.

El segon detall el troben a la costa. Mireu quin color té el mar després que tots els rius i rieres hi aboquessin els sediments. Es veu la direcció de desplaçament dels sediments cap al sud i, fins i tot, sorgeixen alguns remolins fruit dels corrents marins.

El tercer detall el trobem entre l'Anoia i el Bages. Dins el cercle trobem la cicatriu de l'incendi d'Òdena d'aquest passat estiu.