Imatge de satèl·lit GOES del Pacífic, amb l'Agatha al Pacífic mexicà

Mèxic es prepara per a l'arribada de l'Agatha, el primer huracà de la temporada del Pacífic

Alberto AlcántaraActualitzat

La temporada d'huracans del Pacífic oriental va començar el 15 de maig i ja tenim el primer sistema tropical a les portes de Mèxic: es diu Agatha i arribarà dilluns a la costa mexicana, probablement com a huracà de categoria 1, a l'alçada de Puerto Ángel, a l'estat d'Oaxaca.


Dissabte, la depressió tropical One-E es va reforçar i va assolir la categoria de tempesta tropical. En aquest moment va passar a ser anomenada Agatha. Al migdia de diumenge ja havia esdevingut un huracà de categoria 1, amb vents sostinguts de categoria 1. Si tot va com està previst, tocarà terra per la costa d'Oaxaca. Aquesta és la previsió del butlletí del migdia de diumenge del Centre Nacional d'Huracans (NHC):

Trajectòria prevista de l'Agatha(NHC)

L'NHC preveu més intensificació abans d'arribar a terra, però veurem si serà suficient com per convertir l'Agatha en huracà de categoria 2. Altres previsions, com la de Tropical Storm Risk, han indicat aquesta possibilitat, tot i que les actualitzacions mantenen l'huracà dintre de la categoria 1 de l'escala de Saffir-Simpson.

Davant d'aquesta previsió, s'ha incrementat el nivell d'alerta. Els estats d'Oaxaca, Chiapas i Guerrero serien els més afectats pels fenòmens extrems associats al sistema tropical.


Pronòstic de temporada activa

El Servei Meteorològic Nacional de Mèxic (SMN) ha pronosticat una temporada més activa del que és habitual. Entre l'Atlàntic i el Pacífic, uns cinc sistemes tropicals podrien tocar terra a Mèxic.

A la costa del Pacífic es preveu una forquilla de 14 a 19 ciclons. Uns 8 o 10 podrien esdevenir tempestes tropicals; entre 4 i 5, huracans de baixa categoria, i entre 2 i 4 es convertirien en huracans de categoria 3, 4 o 5.

 

 

Els noms designats per a aquests fenòmens són Agatha, Blas, Celia, Darby, Estelle, Frank, Georgette, Howard, Ivette, Javier, Kay, Lester, Madeline, Newton, Orlene, Paine, Roslyn, Seymour, Tina, Virgil, Winifred, Xavier, Yolanda i Zeke.

A l'Atlàntic, l'SMN preveu que de 10 a 11 ciclons podrien arribar a tempestes tropicals; de 4 a 6, a huracans de categories 1 i 2; i de 2 a 4, a grans huracans de categoria 3, 4 o 5. Els noms designats en aquest cas són Alex, Bonnie, Colin, Danielle, Earl, Fiona, Gaston, Hermine, Ian, Julia, Karl, Lisa, Martín, Nicole, Owen, Paula, Richard, Shary, Tobias, Virginie i Walter.

Per a la temporada atlàntica, la Universitat Estatal de Colorado (CSU), que pren com a referència les dades de la NOAA, també estima una activitat superior a la mitjana.

En canvi, per al Pacífic central, la NOAA preveu una temporada menys activa del que és habitual per la influència del fenomen climàtic de la Niña.

ARXIVAT A:
El temps
Anar al contingut