La Moncloa aprova la llei de canvi climàtic, "una oportunitat per a la reconstrucció"

El govern de Sánchez pretén aconseguir la neutralitat d'emissions de CO2 abans del 2050

Actualitzat

Una de les poques bones notícies d'aquestes setmanes de confinament per la Covid-19 ha estat la reducció espectacular de les emissions de CO2. Una situació provocada per l'aturada de l'activitat econòmica, amb imatges de ciutats i carreteres pràcticament desertes. Però això ja va canviant perquè tot comença a tornar a la normalitat.

En aquest sentit, el govern de Pedro Sánchez vol que la recuperació del país sigui respectuosa amb el medi ambient, i per això aquest dimarts ha aprovat l'avantprojecte de llei de canvi climàtic.

Sánchez tira endavant la llei de canvi climàtic per eliminar el CO2 abans del 2050
Carreteres pràcticament buides, una escena insòlita que s'ha pogut veure en molts llocs durant el confinament
Sánchez tira endavant la llei de canvi climàtic per eliminar el CO2 abans del 2050
Les ciutats de més de 50.000 habitants haurien de tenir zones de baixes emissions a partir del 2023


L'avantprojecte marca el camí per aconseguir la neutralitat d'emissions de CO2 abans del 2050. El text planteja que en els pròxims 10 anys l'estat haurà de reduir un 20% les emissions en relació amb les del 1990.

Preveu que a partir del 2023 les ciutats de més de 50.000 habitants tinguin zones de baixes emissions. A més, es prohibirà la venda d'automòbils de combustió a partir del 2040, i 10 anys després n'estarà prohibida la circulació.

També es vol substituir l'energia provinent del carbó i de les centrals nuclears per energia de fonts renovables i la reducció del consum energètic. Concretament, almenys un 70% del sistema elèctric s'haurà de generar amb energia renovable i un 35% del consum final (electricitat i també transport) també haurà de ser de renovables. D'aquí 30 anys, el 100% de l'electricitat s'hauria de generar amb energies netes.

 

 

Sánchez tira endavant la llei de canvi climàtic per eliminar el CO2 abans del 2050
Les centrals nuclears desapareixeran


La vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, afirma que fa un any i mig que treballa en aquest document que mira, diu, el futur:

"Després de la crisi sanitària de la covid, estem presentant per primer cop un debat públic sobre com volem reconstruir Espanya. Quin és el projecte que volem per a nosaltres, per al futur, el nostre i el dels nostres fills. Per orientar aquest procés de recuperació cap a un model de prosperitat estable, durador, respectuós amb els límits del planeta"

 

El document es blinda de cara a revisions a la baixa d'aquests objectius, però es podran modificar per fer-los més ambiciosos.

Es pretenen mobilitzar 200.000 milions d'euros, la majoria del sector privat, i crear 350.000 llocs de treball.

Sánchez tira endavant la llei de canvi climàtic per eliminar el CO2 abans del 2050
Les plaques solars s'estenen a tot el món


Un projecte que arriba "per casualitat i per desgràcia"

Teresa Ribera admet que el projecte de llei arriba "per casualitat i per desgràcia" quan es debat "quina Espanya es vol reconstruir". La ministra considera, en tot cas, que el rellançament al Congrés d'aquesta proposta suposa "una oportunitat per orientar el debat" i facilitar un projecte sobre la recuperació alineat amb l'anomenat Pacte Verd Europeu.

"Hem de ser un país segur, amb benestar social, que pensi en el futur dels joves no deixant-los una hipoteca com la que avui podem percebre o identificar. Hem d'aconseguir un país neutre en emissions el 2050 i això ens genera moltíssimes oportunitats per a la modernització econòmica i social."

 

Sánchez tira endavant la llei de canvi climàtic per eliminar el CO2 abans del 2050
Cada cop es veuen més parcs eòlics


Greenpeace demana més "ambició" al govern espanyol

Des de l'entitat ecologista Greenpeace es demana més "ambició" al govern de Pedro Sánchez. L'ONG creu que la futura llei ha d'eliminar les subvencions als combustibles fòssils "i a tots els sectors que perjudiquen el clima". També demana augmentar la reducció de les emissions de CO2 fins al 55% el 2030, fins a arribar el "zero net" el 2040.

Greenpeace subratlla que el mateix avantprojecte de llei ja recull que els objectius de reducció d'emissions "no estan en línia" amb les recomanacions de les Nacions Unides per no superar en un grau i mig les temperatures globals. Per això diu que caldria reduir les emissions un 7,6% cada any entre el 2020 i el 2030 arreu del món.

Segons l'ONG, el text de la norma espanyola proposa "poc més d'un 3% anual" en el mateix termini. "Reduir només un 20% les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEI) el 2030 en comparació al 1990, com recull l'avantprojecte, no és suficient per aconseguir" l'objectiu d'evitar l'escalfament d'un grau i mig del planeta.

Greenpeace assenyala que hi hauria d'haver reduccions d'aquest tipus d'emissions en altres sectors clau com "el financer, l'agroalimentari, el turístic, el de la gestió de residus o el de la indústria."

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàticaPedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut