La contaminació atmosfèrica causa més de 400 morts l'any a Barcelona
Barcelona

Més de 400 persones moren cada any a Barcelona per culpa de la contaminació de l'aire

És l'últim informe de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, que constata que fa més de 20 anys que se superen els límits de l'OMS

RedaccióActualitzat

L'any 2018, Barcelona va superar de manera continuada els nivells de referència de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) de contaminació atmosfèrica. I això passa fa més de 20 anys i té un impacte important en la salut de les persones. Ho diu l'informe elaborat per l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

Els autors de l'informe calculen que una mitjana de 424 persones l'any moren per l'exposició continuada a nivells superiors als que recomana l'OMS, sobretot per problemes respiratoris i cardiovasculars.

L'informe ressalta que la mortalitat atribuïble a la contaminació de l'aire es deu a l'exposició crònica i no pas als episodis puntuals de contaminació, i que té el seu origen sobretot en el trànsit.

L'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que fa el seu estudi seguint els nivells normatius de l'OMS, més restrictius que els de la UE, detalla quins són els contaminants que superen aquests nivells: NO2, material particulat (PM10 i PM2.5), benzè, ozó i benzoapirè.

Un 48% de la població de Barcelona està exposada a nivells de diòxid de nitrogen (NO2) superiors als que recomana l'OMS.

Un 95% dels barcelonins estan exposats a nivells de partícules PM10 superior als recomanats per l'OMS.

Un 100% dels barcelonins estan exposats a nivells de partícules PM2.5 superiors als recomanats per l'OMS.

 

L'ASPB publica l'estudi a la seva web, on es pot veure l'evolució dels contaminants per zones, per cada una de les estacions de la xarxa de vigilància de contaminació atmosfèrica que hi ha a la ciutat.

Els resultats assenyalen que el comportament de la majoria de contaminants està relacionat amb el comportament del trànsit a la ciutat. Per a la majoria de contaminants avaluats, els nivells més elevats es registren a les estacions amb més trànsit i en dies feiners.

Veient que l'estudi conclou que aquests elevats nivells de contaminants els produeix sobretot el trànsit, els autors demanen una gestió restrictiva del trànsit, amb mesures permanents, per millorar la qualitat de l'aire i protegir la salut de les persones que viuen a la ciutat.

"Cal urgentment una gestió més restrictiva del trànsit motoritzat per poder millorar la qualitat de l'aire a la ciutat i protegir la salut de la població. Les accions han de ser permanents per poder disminuir els nivells habituals de contaminació i no només en cas d'episodi de contaminació."

El pròxim 1 de gener ja entrarà en vigor la prohibició als vehicles més contaminants.

L'ASPB també fa recomanacions per reduir l'exposició a la contaminació. Diu que és millor desplaçar-se de manera activa -caminant o en bicicleta- escollint una ruta amb poc volum de trànsit i evitant la proximitat dels tubs d'escapament.

Una altra proposta que fa és ventilar l'habitatge les hores de menys trànsit. I recomana a la població més vulnerable reduir l'exercici físic intens a l'exterior durant els episodis de contaminació atmosfèrica.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaSalutContaminació
Anar al contingut