Sèrie anual de precipitació de Barcelona (Meteocat)
Sèrie anual de precipitació de Barcelona (Meteocat)

Més de 225 anys de dades de pluja a Barcelona

Néstor GómezActualitzat

Barcelona ja disposa de dades mensuals de precipitació des del 1786, actualment el període més llarg de la península Ibèrica.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha reconstruït 228 anys de precipitació de la ciutat de Barcelona i això ha permès conèixer la variabilitat de les pluges, els períodes de sequera i l'efecte del canvi climàtic. L'estudi s'ha fet amb la col·laboració d'investigadors del Departament d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona, de l'Institut Català de Ciències del Clima i de l'Institut Pirinenc d'Ecologia de Jaca.

Des del 1798 al 2014, les pluges s'han incrementat un 18%, no de forma homogènia sinó amb alts i baixos. De fet, s'ha identificat un període de sequera entre 1810 i 1840, amb un total d'11 anys en què els registres de pluja no van superar els 400 mm, quan la precipitació normal a l'any a Barcelona és d'uns 600 mm. Entre aquests anys tan secs, destaca l'any 1817, en què només es van recollir 216 mm, valor similar a Almeria. Per contra, el més plujós de tota la sèrie de 228 anys va ser l'any 1971 amb 1.123 mm, com Bilbao.

La reconstrucció de la sèrie ha estat llarga. Durant els més de dos segles de dades hi han intervingut nombroses persones amb metodologies diferents i amb diverses ubicacions dins de Barcelona, una tasca que Marc Prohom, cap de l'Àrea de Climatologia de l'SMC, ha definit com a feixuga amb l'anàlisi i digitalització de més d'un milió de dades.

Les primeres observacions daten del 1780, preses pel Dr. Francesc Salvà des del carrer Petritxol, i el darrer període llarg correspon a l'Observatori Fabra, amb dades contínues de la ciutat des del 1913.

Anar al contingut