Més de 200 incendis forestals a Xile deixen 22 morts

RedaccióActualitzat

Els més de 200 incendis forestals que cremen al centre i sud de Xile han provocat la mort d'almenys 22 persones, segons ha informat el Servei Nacional de Prevenció i Resposta davant Desastres (Senapred). El govern ha fet una declaració de zona catastròfica.

Santa Juana, Xile(REUTERS/ Juan González )


Els incendis han arrasat fins ara més de 47.000 hectàrees. És una superfície equivalent a la de tot el Baix Llobregat, sobretot de boscos mil·lenaris i grans latifundis

El foc ha destruït completament un centenar d'habitatges i han ferit una vintena de persones. Dels 204 incendis actius, 56 estan fora de control.

 

La majoria de víctimes són veïns però també dos bombers i dos tripulants d'helicòpter.  Un dels municipis més afectats és Santa Juana, on han mort 11 persones.


Els focs es propaguen ràpidament gràcies a la forta calor i els forts vents, i es creu que almenys alguns d'ells s'han ocasionat per imprudències humanes. Xile ha demanat ajuda a països llatinoamericans i a Espanya, perquè reconeix que està desbordat.


Sequera i onada de calor

Des de finals de gener, la Direcció Meteorològica de Xile (DMC) va anunciar una onada de calor que pot culminar aquest cap de setmana, amb temperatures extremes en set regions del centre i sud. Dissabte pot ser el dia de més calor, amb valors per sobre dels 40 ºC.

Previsió de Tº per al dissabte a les 18 UTC(Tropicaltidbits)

Es tracta, doncs, d'una situació adversa per a la lluita contra els focs. La sequera perllongada que viu el país hi afegeix més dificultats encara. Tot i que l'hivern va portar algunes precipitacions a Xile, no han estat suficients per apaivagar una sequera que, en alguns casos com a la zona central dura més d'una dècada.

S'estima que més del 70% de la superfície de Xile pateix de sequera en algun grau. Gairebé la meitat de les 345 comunes del país presenten risc de desertificació, un risc per a més de sis milions d'habitants (38% de la població).
 

Zona catastròfica

Els focs es van originar en àrees agrícoles i boscos, i han avançat fins a amenaçar i afectar zones poblades. El govern de Xile ha  l'estat de catàstrofe a les regions de Ñuble i Biobío, al centre-sud de Xile. Els focus  també afecten les regions de Maule i l'Araucania. S'ha detingut dues persones vinculades amb la generació dels focs.

 


75 aeronaus i més de 2.300 brigadistes lluiten contra les flames. El govern xilè considera portar més avions de l'estranger. La situació recorda la catàstrofe que es va viure en aquesta zona al començament del 2017, quan un gran incendi va deixar 11 morts, uns 6.000 damnificats, més de 1.500 vivendes destruïdes i 467.000 hectàrees afectades.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut