Zones del sisme i rèpliques (IGN)
Zones del sisme i rèpliques (IGN)

Mar d'Alboran, zona de terratrèmols

Néstor GómezActualitzat

El sisme de la matinada de 6,3 graus en el mar d'Alboran ha tingut una trentena rèpliques iguals o superiors a 3 graus en l'escala de Richter i segueixen els tremolors.

Les falles més actives a l'entorn de la península Ibèrica són entre Andalusia i el nord del Marroc, zona de contacte entre les dues grans plaques continental: l'eurasiàtica i l'africana. Aquesta zona és una franja difusa on hi ha nombroses petites falles actives, com al de Llorca, afirma Maria José Hurado de l'Institut de Ciències Jaume Almera. Fa una setmana ja va haver un terratrèmol de 5.1 graus a la mateixa zona i es va sentir a molts punts d'Andalusia, si bé, va ser molt poc percebut per les persones.

Des de l'hora del sisme de 6,3, a les 5.22 hores, fins al migdia hi ha hagut 32 rèpliques, 30 de les quals ha arribat a magnitud 3 o més. Les rèpliques més fortes s'han donat poc després del sisme principal, amb 4,5 a les 5.34 hores i dues de 4,6 graus en l'escala de Richter a les 6.54 i 7.10 hores.

Les plaques eurasiàtica i africana col·lisiones entre elles. A zona de les falles d'Alboran es mouen a una velocitat d'uns 4 o 5 mil·límetres a l'any.

L'últim gran terratrèmol, al 2004

El 24 de febrer de 2004 un fort terratrèmol va sacsejar de matinada el nord del Marroc amb 6,4 en l'escala de Ritcher, segons dades de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN). El sisme va provocar la mort de més de 600 persones a la població d'Al-Hoceima en coincidir la població amb el l'epicentre del terratrèmol.

 

 

Anar al contingut