L'Oumuamua no era una nau extraterrestre ni un asteroide; era el primer visitant interestel·lar

L'Oumuamua no era una nau extraterrestre ni un asteroide; era el primer visitant interestel·lar

Tomàs MolinaActualitzat

El missatger que va arribar primer

Aquest és el significat de la paraula Oumuamua en hawaià, que li van posar els investigadors de l'observatori Haleakala de Hawaii, a l'objecte batejat inicialment com A/2017 U1, que va ser descobert l'octubre del 2017.

D'entrada es va pensar que era un cometa, però el fet de no tenir cua i el comportament estrany, amb una acceleració sobtada després de passar al costat del Sol, van obrir la porta a especulacions i a teories científiques que el catalogaven com un asteroide i fins i tot com una nau espacial extraterrestre.

Les seves característiques especials han tingut intrigats els científics fa més d'un any. L'astrònom Zdenek Sekanina, conegut per haver treballat al JPL de la NASA en temes d'esteroides, cometes i pols interestel·lar, ha suggerit que l'Oumuamua serien les restes d'un antic cometa que es va trencar abans d'arribar al Sol.

Un objecte interestel·lar és el que es produeix en l'espai que hi ha a la nostra galàxia entre les diferents estrelles, fora del nostre Sistema Solar, on hi ha molta matèria i pols o roques.

Un objecte intergalactic correspon al que hi pugui haver entre les galàxies, que acostuma a ser un espai més buit i sense pols ni roques.

Oumuamua hauria explotat per algun motiu abans d'arribar al Sol i s'hauria convertit en un cúmul de roques i pols, formant una aglomeració amorfa que explicaria que la seva rotació fos irregular. Un cometa rocallós té una rotació que segueix els eixos de la roca i ho fa al voltant del seu centre de gravetat i és, per tant, una rotació més regular.

Aquesta rotació sense explicació clara, la forma de l'objecte i l'acceleració que va patir un cop va passar per darrera del Sol, van fer volar les especulacions sobre si era un asteroide estrany o fins i tot una nau extraterrestre.

La versió actual és més senzilla: seria un objecte que prové de fora el nostre sistema solar, format per roques petites i pols, restes d'un antic cometa, amb un moviment rotatori complex a causa de la la multitud de roques trencades que el formen, i també explicaria l'acceleració sobtada que va patir un cop va passar al costat del Sol.

l'Oamuamua no tornarà mai al nostre Sistema Solar, la seva òrbita és hiperbòlica i l'allunya per sempre de nosaltres, i ho fa a una velocitat tan alta que mai el podrem agafar.

 

Anar al contingut