L'onada de fred més intensa dels darrers 5 anys

Un fred de Champions juga a casa. Cap de setmana, semifinal contra el fred d'origen polar, i dimarts final contra el fred siberià. Des del febrer del 2012 que no ens visitava cap onada d'aire fred siberiana

Néstor GómezActualitzat

Qui recorda ara l'estancament atmosfèric de l'anticicló que tantes gebrades ha donat a la Terra Ferma i la nul·la presència nevades i poc fred a cotes altes del Pirineu? Només hi ha un aparell meteorològic que sí que se'n recorda, el pluviòmetre. No ha plogut des de fa setmanes a gran part del país i continuarà així durant set dies més.

Però parlem de fred. Com us hem dit moltes vegades, totes les situacions meteorològiques que venen de sud són càlides i les de nord, són fredes. I dintre de les situacions de nord en tenim de diferents tipus, de menys a més fredes són: atlàntic, polar i siberià.

Durant els pròxims dies tindrem tot tipus de fred, de polar divendres i dissabte a siberià a partir de dimarts. Mireu les dades de temperatures previstes des de dissabte a la tarda fins dimarts de la piulada de la Gemma Puig.

Onada de fred per la setmana dels babuts

Si tradicionalment, la setmana dels barbuts està considerada la setmana més freda de l'any, aquest cop es complirà. No sabrem si més endavant tindrem fred més rigorós, però de ben segur que el llistó estarà ben amunt. Si durant el cap de setmana les temperatures ja cauran arreu del país, hi ha valors molt per sota dels habituals, la setmana que ve encara baixaran més.

Mireu l'evolució dels mapes de temperatures a 850 hPa des de divendres fins dimarts.  Aquí teniu els mapes estàtics. Això es traduirà dimarts en màximes a alta muntanya per sota dels -10 ºC, a les valls del Pirineu per sota del 5 ºC i a la costa per sota dels 10. Només el pla de Lleida és riurà d'aquest fred, ja que no superarà el de principis de gener quan gebrava i les màximes baixaven dels 0 ºC.

Faltarà veure si aquesta baixada de temperatures estarà acompanyada de neu a cotes baixes.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut