L'OMM valida nous rècords per al llamp més llarg i el més durador

Alberto Alcántara Actualitzat

El Comitè sobre Extrems Climàtics i Meteorològics de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha validat dos nous rècords mundials referents a la distància més llarga i a la durada de dos llamps individuals, o més ben dit, de dos megallamps ("megaflash lightning"), que es defineixen com a descàrregues elèctriques horitzontals mesoscalars, que assoleixen centenars de quilòmetres de longitud.

Estem parlant de dues descàrregues elèctriques descomunals: la primera va cobrir una distància d'uns 700 quilòmetres i la segona va durar més de 15 segons.

 


Aquests registres s'han verificat gràcies a la nova tecnologia d'imatges de raigs per satèl·lit. Els rècords doblen els valors anteriors, mesurats als Estats Units i França. Els resultats s'han donat a conèixer en una publicació de la Unió Geofísica Americana.

El llamp més llarg

El 31 d'octubre de 2018, un llamp va cobrir una distància horitzontal de 709 ± 8 km (440,6 ± 5 milles) a diverses parts del sud del Brasil. Més o menys, la distància en línia recta entre Barcelona i Còrdova.


El nou rècord supera per molt l'anterior, de 321 km del 20 de juny del 2007, a l'estat d'Oklahoma (EUA).

El llamp més durador

El llamp més llarg en el temps va caure al nord de l'Argentina el 4 de març del 2019, i va durar 16,73 segons. L'anterior rècord de durada era d'un llamp que es va mantenir durant 7,74 segons el 30 d'agost del 2012 al sud-est de França.

 

 

Tecnologia de satèl·lit

Fins ara, els rècords havien estat registrat a partir de xarxes basades a terra, però els avenços recents amb tecnologia basada en l'espai ofereixen la capacitat de mesurar l'amplitud i la durada del llamp de forma contínua en dominis molt més amplis, que poden contemplar sistemes convectius mesoscalars, com els que es donen, per exemple, a les Grans Planes de l'Amèrica del Nord i la conca de La Plata, a l'Amèrica del Sud.

 

 

El Dia Internacional de la Seguretat contra els Llamps

Aquests nous rècords s'han publicat just abans de la celebració de l'International Lightning Safety Day ( Dia Internacional de la Seguretat contra els Llamps), el 28 de juny. I és que els llamps són un gran perill que costa moltes vides cada any.

(Carme Molist / Arxiu)

L'OMM te catalogats dos rècords luctuosos per aquest motiu: 21 persones van morir per l'impacte directe d'un llamp a Zimbàbue, el 1975. Per impacte indirecte, 469 persones van morir a Dronka, a Egipte, quan un llamp va fer esclatar uns tancs de petroli,el 1994.

(Sonia Nogueira / Arxiu)
Anar al contingut