L'octubre comença fulminant una cinquantena de rècords de calor a Catalunya: 34 graus a Lleida

La calor desorbitada d'aquest 1 d'octubre ha deixat rècords de 33 a 35 ºC a moltes zones de Ponent

Alberto Alcántara/Dani RamírezActualitzat

Fa dies que els mapes indicaven un inici de mes amb temperatures de 6 a 8 ºC més altes del normal i, finalment, els pronòstics s'han complert. Aquest diumenge s'han batut diversos rècords de temperatura màxima per un mes d'octubre.

Les temperatures s'han enfilat per sobre dels 30 graus a molts punts de Ponent (Foto Xavier Coll, Ivars d'Urgell)(Xavier Coll (Ivars d'Urgell))

Temperatures de fins a 35 ºC

Els rècords més contundents s'han concentrat en punts de l'interior, a les comarques del Segrià, la Noguera, l'Urgell, el Pallars Jussà, el Priorat i també a cotes altes del Pirineu, així com a les valls. La més alta del dia s'ha registrat a Llimiana, estació d'Aemet, amb 36 ºC.

La calor desorbitada d'aquest 1 d'octubre ha deixat rècords de 33 a 35ºC a moltes zones de Ponent. La ciutat de Lleida, amb 34,1ºC (Aemet), la més alta en 84 anys de registres, o 34,2º (Meteocat), fulmina la marca del 4 d'octubre del 2004 (32,5º).

A més, aquests valors de 32 a 34ºC s'han mantingut molta estona (unes 2 o 3 hores) i al final de la tarda, com sol passar a ple estiu, entre les 15.00 i les 18.00.


A la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del Servei Meteorològic de Catalunya, s'han registrat rècords de calor a 49 de les 115 en estacions amb més de 20 anys de dades.

 

Aquest és el mapa de temperatura màxima d'avui amb alguns dels valors destacats.

Màxima 1r d'octubre (Meteocat, Aemet, SAIH)

Continuarà la calor

Aquest dilluns, la temperatura baixarà en molts casos, però ho farà de manera poc notable. Seguirà fent més calor del que és normal.

De fet, a curt termini continuem albirant temperatures per sobre de la mitjana climàtica, com podeu veure en el meteograma de la ciutat de Barcelona.

La gràfica representa l'evolució de la temperatura prevista en el nivell de referència dels 850 hPa (la línia vermella), comparada amb la temperatura mitjana per l'època (la línia negra).

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut