Concentració de CO2 entre el 14 i el 20 de març al Mauna Loa (Scripps Institution of Oceanography)
Concentració de CO2 entre el 14 i el 20 de març al Mauna Loa (Scripps Institution of Oceanography)

L'observatori del Mauna Loa registra per primera vegada una concentració de CO2 superior a 410 ppm

Els nivells de CO2 a l'atmosfera continuen batent tots els rècords des que hi ha registres

Alberto AlcántaraActualitzat

Un dels indicadors més clars del nivell d'emissions de gasos d'efecte hivernacle és el seguiment que es fa de la concentració de CO2 a l'observatori del Mauna Loa, a Hawaii. Aquesta setmana, aquest santuari de la ciència ha registrat un rècord molt preocupant: per primera vegada hem superat una concentració de 410 ppm.

El trist rècord es va assolir el dimarts 18 d'abril amb un valor exacte de 410,28 parts per milió. Quan van començar els registres, el 1958, la concentració mesurada va arribar als 280 ppm. L'any 2013 vam passar de 400 ppm. I ara hem superat la barrera dels 410 ppm. I pel camí s'han batut rècords no només de concentració del gas, sinó també de la taxa de creixement.

Aquesta dada arriba en la mateixa setmana que celebrem el Dia Internacional de la Mare Terra, dedicat a l'alfabetització climàtica i mediambiental, i tot just quan se celebren diverses marxes per la ciència, impulsades per intentar frenar polítiques regressives en matèria de canvi climàtic. Pel mateix motiu, una trentena d'associacions meteorològiques han publicat una Declaració Col·lectiva pel Clima Global.

Cal tenir en compte que un descens del nivell d'emissions provocaria una disminució de la taxa de creixement del CO2, però la concentració continuaria augmentant d'entrada. Segons el científic de la NOAA Pieter Tans, per començar a baixar el nivell de CO2 caldria retallar les emissions a la meitat. Tot i això, la inèrcia de l'escalfament continuaria, i els efectes del canvi climàtic s'estendrien en el futur per segles.

Anar al contingut