L'Observatori de l'Ebre, reconegut com a estació meteorològica centenària

RedaccióActualitzat

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha reconegut 4 estacions meteorològiques centenàries d'Espanya, entre les quals l'Observatori de l'Ebre.

L'estació meteorològica de l'Observatori de l'Ebre va ser fundada l'any 1904 per la Companyia de Jesús al terme de Roquetes, a només 50 metres d'altitud sobre el nivell del mar. Va arrencar de manera continuada amb la recollida de dades l'any 1905. De tot aquest període fins ara, es compta amb 109 anys complets de dades de precipitació i 111 anys complets de temperatura.

Els criteris que estableix l'OMM per tenir aquest reconeixement són que les estacions tinguin més de 100 anys, que estigui actualment en funcionament, que no hagin canviat d'ubicació i que els períodes d'inactivitat no superin el 10%, sense comptar els moments de conflictes o de desastres naturals.

L'Observatori de l'Ebre és una fundació destinada a l'estudi i l'observació de fenòmens geofísics. És un institut universitari de la Universitat Ramon Llull i un centre coordinat del Consell Superior d'Investigacions Científiques. El Patronat de la Fundació està format per l'Ajuntament de Roquetes (presidència del Patronat), l'Agencia Estatal de Meteorologia, l'Ajuntament de Tortosa, el Consell Superior d'Investigacions Científiques, el Departament d'Economia i Coneixement i el de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l'Institut Geogràfic Nacional i el Servei Meteorològic de Catalunya.

Les altres estacions meteorològiques centenàries d'Espanya reconegudes són les de Daroca, a Saragossa; Izaña, a Tenerife, i Retiro, a Madrid.

Anar al contingut