Lleida, deu dies sota la boira

Néstor GómezActualitzat

El cel cobert per boira a la plana de Lleida té els dies comptats.

Des del dia 9 de novembre la ciutat de Lleida no ha vist el sol. Només dissabte passat es va esqueixar un mica el cel, però va durar ben poc. En el cas de Lleida la boira és alta a uns pocs centenars de metres, mentre que en d'altres indrets com Cervera està ben tancada i arran de terra. L'ambient és fred arreu, amb màximes ben curtes. A Cervera, les temperatures màximes d'aquesta setmana no han arribat als 7 ºC. En indrets com aquest, la glopada de fred del cap de setmana tindrà poques conseqüències, o cap, i les temperatures fins i tot pujaran una mica. Això sí, el temps serà assolellat.

Afortunadament, la boira persistent té els dies comptats: en portem deu i en queden dos més. A partir de dissabte, les boires marxaran del tot i tornarà a lluir el sol a tota la plana.

Per què són persistents les boires a la plana de Lleida?

La plana de Lleida es troba dins la vall de l'Ebre envoltada d'altes muntanyes, el Pirineu al nord, el sistema Ibèric al sud i les muntanyes del prelitoral i litoral a l'est. La forma còncava de la vall de l'Ebre afavoreix l'estancament de l'aire. Quan l'estabilitat s'assenta sobre la península Ibèrica, l'aire es calma i el fred s'expandeix per tot el fons de la depressió, apareix un immens embassament de boira que ocupa tot el curs de l'Ebre, des del seu naixement a Cantàbria fins a la Ribera d'Ebre. Com va passar del 10 al 13 de novembre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut