L'interminable onada de calor deixa un registre de 51 ºC al Pakistan

Alberto AlcántaraActualitzat

L'interminable onada de calor que afecta el Pakistan i l'Índia ha assolit una nova fita: Jacobabad, al Pakistan, superat els 50 ºC de divendres i ha registrat una temperatura màxima de 51 ºC. Es tracta d'un episodi extrem plenament consistent amb el canvi climàtic derivat de l'escalfament global, segons ha avisat l'Organització Meteorològica Mundial (OMM).

 

 

Dijous, aquesta ciutat de la província de Sindh ja va quedar a poques dècimes dels 50 ºC, amb una màxima de 49,5 ºC, segons el Departament Meteorològic del Pakistan (PMD). La fita dels 50 ºC es va assolir divendres.

 

 

Tot i ser una xifra insostenible, no és el rècord absolut del maig, que puja fins als 52,8 ºC segons les dades de la NOAA. Són els primers valors de 50 ºC o més de la temporada a l'hemisferi nord, quan encara no hem arribat a l'estiu. 

 

 

Segons el PMD, les temperatures estan entre 6 i 9 ºC per sobre del normal. Ciutats com la capital Islamabad, i altres indrets importants com Karachi, Lahore i Peshawar, van registrar temperatures al voltant dels 41 - 44 ºC divendres. Dissabte, també es van assolir els 50 ºC o es van superar per poques dècimes a Mohenjo-Daro i Shaheed Benazirabad.

Temperatura màxima divendres 14/05/2022(Tropicaltidbits)


A les províncies de Sindh i el Punjab hi ha hagut onades de calor intenses des del 2015, segons fonts del mateix PMD. Està augmentant la freqüència i la intensitat dels episodis de temperatures extremes, amb les conseqüències derivades per a la població i l'ecosistema. En els últims sis anys, es diagnostiquen cada vegada més casos de cops de calor més avançats, en lloc dels mesos de juny o juliol.
 

Les autoritats que controlen el reg de la província del Punjab han informat que el riu Indus, una via fluvial clau per al país, s'ha reduït un 65% per la manca de precipitacions aquest any. Hi ha un perill real d'un dèficit de subministrament d'aliments i cultius si l'escassetat d'aigua persisteix.

La calor extrema també pot desencadenar altres desastres. Al Pakistan hi ha més de 7.000 glaceres que es fonen ràpidament, cosa que pot provocar inundacions sobtades pel desbordament violent dels llacs glacials ("glacier outburst"). El cap de setmana passat, un llac important de la regió de Gilgit-Baltistan va ser escombrat per una d'aquestes riuades sobtades.

A l'abril, les autoritats van avisar que hi havia 33 llacs al Pakistan en perill de desencadenar inundacions semblants.

Molts dies de calor

Aquesta onada de calor és excepcional. A Jacobabad, a finals d'abril ja van arribar als 49 ºC i des del 26 de març no han baixat dels 40 ºC. A l'Índia, l'abril es considera el més calorós en més de 100 anys a diverses parts del nord-oest, oest i centre del país.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut