L'illa de Krk, a Croàcia, serà autosuficient energèticament al 2030, un cas únic al Mediterrani

L'autosuficiència energètica d'una illa del Mediterrani no és cap utopia. L'illa de Krk, al nord de l'Adriàtic espera assolir aquest objectiu a finals d'aquesta dècada.

 

Fa un quants anys, un grup ecologista va encarregar a una empresa d'Alemanya un projecte de viabilitat perquè l'illa sigui autosuficient energèticament. Vjeran Pirsic, del grup ecologista local Eko Kvarner, va confirmar que l'estudi demostrava que l'illa podria generar prou electricitat per satisfer les seves necessitats i convertir-se en carboni neutral per al 2030.

Actualment, l'illa produeix un 10% del seu objectiu a partir d'energia solar, però en nombre de petites plantes solars està creixent a un gran ritme cada any. Pirsic qualifica de "procés imparable" perquè hi ha consens a tota l'illa per assolir l'objectiu.

 

El finançament no és cap obstacle, els diners provenen dels pressupostos municipals, de la Unió Europea, d'inversions de ciutadans i d'empreses ubicades a l'illa. La indústria turística de Krk dona suport a l'energia verda i veu una oportunitat per comercialitzar l'illa com una destinació turística ecològica.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut