L'iceberg més gran de la història ha fet un viatge èpic de 4 anys de durada

Actualitzat

L'iceberg anomenat A-68 ja és història, en haver-se desintegrat i fos al cap de quatre anys de viatge, després d'haver recorregut uns 2.500 km.

La història de l'A-68 va començar el juliol del 2017, quan es va separar de la plataforma de gel Larsen C, a la costa oriental de la península Antàrtica, i s'ha acabat desintegrant aquest mes d'abril. La fosa d'aquest immens iceberg no farà augmentar el nivell del mar, però és un granet més de sorra al qual caldrà afegir la fosa de molts altres gels marins i glaceres.

La cronologia de l'A-68, l'iceberg més gran del planeta

- Gener del 2016: A la plataforma de gel de Larsen C van aparèixer unes primeres esquerdes que podien donar lloc a un iceberg de dimensions mai registrades.

- Desembre del 2016: La NASA detecta una fractura de 100 quilòmetres de llargada a la plataforma de gel Larsen C, a l'Antàrtida. Al novembre, científics de la NASA van fer una fotografia de la fissura durant un vol de la missió de l'operació IceBridge.

- Gener del 2017: Un iceberg d'uns 5.000 quilòmetres quadrats de superfície està a punt de separar-se de la península Antàrtica.

- Juliol del 2017: Neix l'iceberg més gran del planeta a la plataforma de gel Larsen C, amb unes mides impressionants, d'uns 5.900 km², gran com totes les comarques de Girona juntes, i d'un bilió de tones.

 

- Octubre del 2017: L'iceberg ja va a la deriva i se separa de la plataforma de gel.

- Juliol del 2018: En un any s'ha mogut poc. L'A-68 només s'ha allunyat uns 45 km de la plataforma de gel.

- Abril del 2020: La massa de gel ja sura i emprèn el seu viatge sobre les aigües antàrtiques en direcció nord, cap a aigües més càlides.

- Novembre del 2020: El gran iceberg es dirigeix cap a Geòrgia del Sud, una illa remota al sud de l'oceà Atlàntic. Durant el desembre, científics i meteoròlegs de tot el món van fer un seguiment exhaustiu del seu moviment a mesura que s'acostava a l'illa. Però, en acostar-s'hi, l'iceberg podria haver quedar encallat per la poca profunditat del mar. Els icebergs només mostren una desena part de la seva massa; la resta és sota l'aigua. A finals de desembre va reprendre el viatge, ara al voltant de l'illa, endut per corrents marins més potents, alhora que es començava a trencar, amb un primer bloc de 180 km².

- Gener del 2021: Les aigües més temperades del mar comencen a afectar l'estructura de l'iceberg i a crear més fissures.

- Febrer del 2021: El dia 12 es trenca en bocins i es formen fins a 12 icebergs, prou grossos per anomenar-los i rastrejar-los. A cada iceberg nou se li afegeix una lletra de l'abecedari: A-68B, A-68C i així fins a 12.

- Abril del 2021: Encara s'indentifica l'A-68A, l'original, envoltat d'un univers d'icebergs massa petits per rastrejar. A mesura que avança el mes, la seva forma canvia cada dia i ja se li veu el final. I ha estat a mitjans de mes quan l'A-68A finalment s'hva trencat en múltiples bocins. Punt final d'aquest èpic viatge de 4 anys.

A les imatges podreu observar tota la traça feta durant la deriva des de l'Antàrtida cap a les aigües de sud de l'Atlàntic.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut