L'huracà Lorenzo fa història en esdevenir el més intens tan a l'est de l'Atlàntic

El Lorenzo ha assolit categoria 5. Dijous va fer naufragar un vaixell que viatjava des de les Canàries fins a Guyana

Alberto AlcántaraActualitzat

L'huracà Lorenzo ha fet història. Contra tot pronòstic, s'ha intensificat al llarg de les últimes hores i ha arribat a categoria 5. Mai no s'havia vist un huracà tan fort situat tan cap a l'est de l'Atlàntic. Es dirigeix cap a les Açores.

 

 

De moment, l'huracà ja ha tingut conseqüències dramàtiques. Dijous, el vaixell Bourbon Rhode va enviar un senyal de socors mentre viatjava des de les illes Canàries fins a Guyana, a uns 110 quilòmetres de l'ull del Lorenzo. Els tres tripulants que han pogut ser rescatats han confirmat l'enfonsament del vaixell. Onze tripulants més han desaparegut.

 

 

Màxima categoria

Segons l'informe del Centre Nacional d'Huracans de la matinada de diumenge, el Lorenzo portava vents sostinguts de 260 km/h i tenia una pressió central de 925 hPa. Es movia en direcció nord a uns 17 km/h. Es preveu un afebliment al llarg de les pròximes hores i jornades.

L'huracà anirà girant cap al nord-oest i enfilarà rumb cap al nord-oest de les Açores, on podria arribar com a huracà de categoria 2 o 3.

 

 


Un huracà històric

Des del primer dia, el Lorenzo ha atret totes les mirades dels científics, per la seva posició a la conca atlàntica. Amb l'evolució de les últimes hores, l'huracà es pot considerar històric, perquè no se n'havia registrat mai un de tan intens tan cap a l'est de la conca.

 

 

En aquest mapa podeu veure els huracans registrats al llarg de la història a l'est de la conca atlàntica. De tots ells, hem destacat la trajectòria de l'Hugo, que va ser el més fort situat, fins ara, més cap a l'est. Va assolir la categoria 5 el 15 de setembre de 1989. La icona vermella correspon a la posició del Lorenzo d'aquesta matinada, desplaçada 10º cap al nord i 10º cap a l'est respecte a l'Hugo.

 

 

 

A banda del rècord d'intensitat, determinat per la força del vent, el Lorenzo també ha fet història per ser l'huracà de pressió més baixa localitzat tan cap a l'est.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut