L'huracà Dorian arrasa les illes Abaco, a les Bahames, amb vents de 300 km/h
La virulència del vent s'ha endut cases, cotxes i arbres (Reuters)

L'huracà Dorian arrasa les illes Abaco, a les Bahames, amb vents de 300 km/h

Els EUA es preparen, evacuacions obligatòries a tres estats: Geòrgia, Carolina del Sud i Florida

RedaccióActualitzat

Amb vents de més de 300 quilòmetres per hora i onades gegants, l'huracà Dorian ha arrasat aquest diumenge al vespre a les Bahames. La ruta prevista del Dorian, que manté la categoria 5, apunta cap a la costa dels Estats Units, on ja s'han decretat evacuacions obligatòries a tres estats: Gèorgia, Carolina del Sud i Florida.

Les primeres imatges que ha emès una televisió local de Florida mostren la gran devastació que aquest huracà de categoria 5, la màxima que s'ha registrat fins ara, ha deixat a les illes Abaco.

 

 

El Dorian ha arrossegat cases, cotxes i arbres en aquest arxipèlag de 700 illes situat al sud-est de Florida, al Carib.

 

Incalculables destrosses a les illes Abaco, a les Bahames (Reuters)

 

El primer ministre de l'arxipèlag de les Bahames, Hubert Minnis, ha declarat amb llàgrimes als ulls que mai havien fet front a un huracà d'aquesta potència.

"Estem davant d'un huracà com no n'hem vist mai cap en la història de les Bahames. És probablement el dia més trist de la meva vida."


De moment es desconeix si hi ha hagut desgràcies personals, i encara no hi ha cap balanç de danys materials.

El Dorian es desplaça lentament, per la qual cosa podria estar sobre les Bahames dos dies i continuar el seu camí devastador. En aquestes illes hi viuen unes 15.000 persones. Molts dels habitants havien seguit les indicacions del primer ministre i havien abandonat la zona.

 

La costa de les Bahames, la primera tocada pel Dorian

 

Les imatges de les xarxes socials mostren el pas devastador de l'huracà per les illes Abaco:

 

 

Alerta màxima als EUA

El Dorian continua el seu recorregut cap a la costa dels Estats Units, on hi ha alerta màxima. A les pròximes hores l'esperen a la costa de Florida, on s'han tancat aeroports, ports i s'han suspès serveis de tren, però podria afectar més estats. Els president Donald Trump demana que es faci cas de les ordres de les autoritats.

"Demano a tothom que hi hagi on ha de passar l'huracà Dorian que tingui en compte totes les advertències i ordres d'evacuació. Els americans som forts i ens ajudarem els uns als altres. La trajectòria original acabava a Florida però pot canviar el seu recorregut una altra vegada. És un dels més grans que mai hem vist. Els seus efectes es notaran a centenars de quilòmetres o més des de l'ull de l'huracà i molt abans que toqui terra. Recorrerà centenars de quilòmetres."

L'aeroport internacional de Palm Beach no estarà operatiu aquest dilluns. Tampoc el port d'Everglades. I tots els creuers s'han reprogramat a partir de dimecres. El governador de l'estat de Carolina del Sud ha ordenat l'evacuació obligatòria per aquest dilluns mateix de les zones costaneres.

A l'estat nord-americà de Florida, ja fa dies que els ciutadans apleguen aigua, menjar i gasolina, i algunes zones han estat evacuades.

 

Residents de Cocoa, a la costa de Florida, protegeixen el seu comerç davant l'arribada del Dorian (Reuters)

 

Tot i que no s'espera que el Dorian toqui terra als Estats Units, escombrarà tota la costa de Florida i arribarà fins a Carolina del Sud, segons les previsions de la NOAA, l'agència científica del Departament de Comerç del govern dels Estats Units:

El president Donald Trump ha modificat la seva agenda internacional per ser al país quan l'huracà toqui terra.

 


El Dorian vist des de l'espai

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut