La Seu d'Urgell

L'hivern ha sigut sec a l'est, plujós a l'oest i càlid a tot Catalunya

Amb la fi del febrer va arribar també la fi de l'hivern meteorològic 2020-2021. El balanç del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per als mesos de desembre, gener i febrer conclou que l'estació ha estat més càlida del normal en general, mentre que la precipitació ha presentat dues cares molt diferents: la de l'est de Catalunya, seca, i la de l'oest, on ha plogut més del normal. 

Estació càlida

Gairebé tot el territori ha registrat anomalies positives de temperatura, en alguns casos amb diferències de més de 2 ºC. En menys d'un 10% del país hem tingut valors normals. Només s'han registrat anomalies negatives, però dins la normalitat, en punts del Pirineu occidental. Aquí teniu el mapa d'anomalia tèrmica, elaborat amb dades de les estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) gestionades per l'SMC. 

Anomalia de temperatura de l'hivern 2020-2021 (Meteocat)

 

L'inici de l'hivern no feia pensar en aquest balanç, a causa de l'embat fred que vam tenir entre finals de desembre i mitjans de gener. El mes de febrer anormalment càlid, i caracteritzat per adveccions del sud amb arribada de pols sahariana, ha decantat la balança final per a tota l'estació. Aquí teniu el balanç de temperatura, mes a mes.

Anomalia de temperatura del desembre/gener/febrer 2020-2021 (Meteocat)


El balanç destaca que el febrer va ser el més càlid des del 1990 a  les comarques de Ponent. D'altra banda, la presència de núvols baixos al litoral va provocar nits molt suaus per l'època, amb rècords de temperatura mínima diària més alta per a un mes de febrer

Plujós a l'oest i sec cap a l'est

Gairebé dos terços de Catalunya han registrat menys precipitació del que és normal, sobretot al quadrant nord-est. Els dèficits més notables, entre el 30% i el 50% de la precipitació mitjana climàtica, es van situar al prelitoral nord i central, al litoral nord i a l'extrem sud de Catalunya. Per contra, la precipitació s'ha concentrat cap a l'Alt Pirineu, a ponent i a punts molt localitzats del Pirineu oriental. 

 

Anomalia de precipitació de l'hivern 2020_2021 (Meteocat)


Però mireu el mapa d'anomalia de precipitació: enmig del panorama absolutament sec del nord-est hi ha un punt molt plujós, que representa l'aiguat que va deixar 300 mm en 24 hores a Cerdanyola i Ripollet el 18 de desembre.
 

Podeu trobar tota la informació d'aquest balanç climàtic en aquesta nota de premsa del Servei Meteorològic de Catalunya.

 

 

 

Anar al contingut