L'excés de calor a la nit ha provocat un augment del 6% de morts a Barcelona

El nombre de nits tropicals s'ha disparat aquest segle i anirà a més amb la crisi climàtica

Actualitzat

La mortalitat augmenta un 16% a Espanya quan tenim nits més caloroses. En especial, en les nits en què el termòmetre no baixa dels 25 graus. S'han analitzat les morts diàries, per causes respiratòries o cardiovasculars, en ciutats del sud d'Europa. A Barcelona, la mortalitat ha augmentat un 6% per aquest excés de calor nocturna. Aquestes són les conclusions d'un nou estudi internacional de la Universitat de Santiago de Compostel·la i la Universitat de Barcelona

Dominic Royé, autor de l'estudi i climatòleg de la Universitat de Santiago de Compostel·la:

"El que hem trobat és una relació més gran entre la mortalitat i la durada de nits de molta calor, ja que impedeix descansar del calor diürn."

L'estudi revela que les ciutats d'Alacant, València i Barcelona experimenten un increment més gran de nits tropicals en comparació amb altres ciutat del Mediterrani.

El nombre de nits tropicals al llarg de més de 100 anys a l'Observatori Fabra ha variat enormement, amb un trencament de tendència molt gran a mitjans dels anys 80. Les tres dades més destacables des del 1913 fins al 1985 són:

  • Només hi ha un any amb un pic màxim de 45 nit càlides, l'any 1928.
  • Trobem 18 anys amb menys de 10 nits tropical.
  • En aquests 72 anys la mitjana de nits tropicals és de gairebé 17 nits.

En canvi, a partir de la segona part dels 80 fins a l'actualitat, les xifres s'han disparat:

  • El pic màxim de nits càlides es va donar l'any 2003, amb 75 nits tropicals. Ens 11 estius s'han superat les 45 nits tropicals.
  • Només una vegada s'ha baixat de les 20 nits tropicals, l'any 1996.
  • En aquests 34 anys la mitjana de nits tropicals és de 41, més del doble que en el període anterior.

 

 
 

Les nits tropicals són un indicador clar de l'escalfament global. A Barcelona, segons aquest estudi, la mortalitat ha augmentat un 6% per l'excés de calor a les nits. És una situació que anirà a més durant els propers anys i dècades a causa de l'escalfament del planeta.

Ha calgut ampliar la terminologia de nits de calor degut a l'ampliació de nits càlides. De manera que trobem nits tòrrides quan el mercuri no baixa dels 25 ºC i nits roents quan la temperatura mínima no baixa dels 30 ºC.

Javier Martin Vide, catedràtic de Geografia Física a la Universitat de Barcelona, explica:

"Durant el 2020 vam tenir fins a 21 nits tòrrides, amb valors de 26 i 27 ºC. Això en el moment més fresc del dia, per dir-ho d'alguna manera."

Unes mínimes impensables fa anys que ara són ben habituals. Amb dades del Raval, el darrer any que no vam tenir cap nit tòrrida va ser el 2014. D'aleshores ençà, cada cop es consolida més el nombre de nits tòrrides al centre de la ciutat. El nombre de nits tòrrides en els darrers anys han estat:

  • 2021: 3 nits tòrrides, dades provisionals
  • 2020: 21 nits tòrrides
  • 2019 i 2018: 13 nits tòrrides
  • 2017: 10 nits tòrrides

A més, al centre de la ciutat s'accentua més l'increment de nits tòrrides per efecte de l'illa de calor, és a dir, de la calor generada per la mateixa ciutat i que fa que a la perifèria no faci tanta calor com al centre de la ciutat.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut