L'Etna està caient cap al mar

Com la Torre de Pisa, l'Etna s'inclina i pot acabar al mar i provocar un tsunami a l'est del Mediterrani

Actualitzat

El volcà Etna és un dels volcans actius més famosos i més visitats del món, alhora que és també un dels més vigilats i estudiats.

Fa temps que se sap que el volcà es desplaça a poc a poc cap a l'est, entre alguns mil·límetres i fins a 3-4 cm a l'any, i que ho fa de manera irregular, no sempre a la mateixa velocitat, però sí de manera continuada en aquesta direcció. Un estudi acabat de publicar confirma aquest moviment i també avança per descobrir-ne les causes.

Els geòlegs marins van col·locar diversos sensors als peus del volcà, dintre del mar, als dos costats de la falla tectònica que se situa al sud-est de l'Etna.

Transponedors acústics utilitzats a l'estudi que es van situar al peu del volcà (Imatge: Felix Gross)

Els sensors es van situar a una profunditat d'uns 1.000 m i a uns 12 km de la costa i van mesurar un desplaçament que comparant els diferents sensors i les seves distàncies relatives, els investigadors han atribuït a la gravetat.

Vaixell d'investigació Geomar, que va desplegar els sensors sota l'aigua (Imatge: Felix Gross)

Fins ara, els experts consideraven que els ascensos del magma dins del volcà, o el moviment de les plaques, eren el principal motiu de la inestabilitat de l'Etna. Ara, el nou estudi veu que el volcà presenta estructures força inestables al flanc sud-est i que, per tant, podrien col·lapsar.

Segons els investigadors, si hi hagués un col·lapse massiu, una esllavissada d'una porció important del volcà, podria generar-se un tsunami que afectaria la meitat oriental del Mediterrani.

No hi ha cap indici que aquest possible desastre hagi de passar en un futur pròxim, però terratrèmols o pluges fortes podrien arribar a desencadenar-lo en menor o major magnitud, i per això els científics aconsellen seguir estudiant la muntanya.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut