L'estrany cicló Shaheen deixa 13 morts a Oman

Les restes del Shaheen també han portat pluja torrencial al Iemen

Alberto AlcántaraActualitzat

Un inusual cicló ha causat estralls aquesta setmana a Oman. En alguns indrets ha deixat en poques hores més del doble de la pluja que cau normalment en un any. 13 persones han mort en aquest país com a conseqüència d'aquest fenomen extrem.

El cicló, batejat com a Shaheen, va tocar terra al nord d'Oman, amb la força equivalent a la d'una tempesta tropical, amb vents sostinguts d'uns 100 km/h. El punt d'impacte fa d'aquest cicló un fet excepcional. No és el primer que arriba a aquest país, però sí el primer que ho fa per la costa nord. La majoria ataquen la costa des del sud, i no des del golf d'Oman.


L'impacte del Shaheen va portar onades de fins a 10 metres i grans quantitats de pluja. Un exemple és el de Suwaiq, que va rebre gairebé 300 mm de pluja en 24 hores. La mitjana anual volta els 100mm.


Les imatges dels efectes del cicló parlen per si mateixes.

 


La doble vida del Shaheen

La excepcionalitat del Shaheen també te a veure amb el seu recorregut. De fet, la pista d'aquest sistema tropical es pot seguir fins a l'oceà Índic, on va néixer, amb el nom inicial de Gulab. El 26 de setembre, el Gulag va tocar terra per la costa oriental de l'Índia.


El Gulab va travessar el país, i les seves restes es van reconfigurar amb l'ajuda de les aigües molt càlides del mar Aràbic, per donar lloc a un nou cicló, rebatejat com a Shaheen.

Trajectoria del cicló Gulab / Shaheen (Wikipedia)

Inundacions al Iemen

Tot i que el cicló Shaheen es va desfer un cop endinsat a terra, el temps advers va continuar afectant la zona. Més cap al sud, al Iemen, també han patit greus inundacions, com podeu veure en el vídeo que acompanya aquesta notícia, amb imatges de la ciutat de Mukalla. Una persona va morir i diversos edificis van resultar danyats com a conseqüència de la pluja torrencial.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut