L'estació espacial xinesa Tiangong-1 caurà a la Terra aquest cap de setmana

Catalunya és una de les zones del planeta on podria impactar

Tomàs MolinaActualitzat

El programa espacial de la Xina afirma que la seva estació espacial Tiangong-1, en desús des del 2016 i que actualment va sense control, en caiguda lliure cap a la Terra i que podria caure definitivament aquest cap de setmana al nostre planeta, es cremarà totalment en contacte amb l'aire, i han assegurat que les seves restes no impactaran amb el terra.

Malgrat tot, l'estació Tiangong-1, d'uns 8.500 kg de pes, 10,5 m de llargada i 3,4 m de diàmetre, ha anat perdent alçada de manera contínua els últims dies, i aquest dimarts estava ja a uns 210 km d'alçada.

Segons els càlculs de l'Agència Espacial Europea, ESA, la finestra en què hi haurà la caiguda de l'estació correspon al cap de setmana que ve.

A causa de la seva òrbita sobre el nostre planeta, Catalunya és una de les zones on la probabilitat de pas és més alta, fet pel qual hi ha un 3% de probabilitat que l'estació caigui a Catalunya.

Els moments de més perill si l'estació acabés caient a Catalunya serien les matinades a partir de diumenge, que és quan l'estació ens passarà per sobre i serà visible al cel com una petita estrella brillant, tot i que sigui de dia, a les hores que es veuen al gràfic.

La matinada de diumenge, el pas per sobre de Catalunya serà a les 06.55 i es veurà entre la Lluna i Júpiter, que brillarà encara al cel del matí.

 

El Twitter de l'Agència Espacial Europea dona informació actualitzada sobre l'estat de la caiguda:

 

En el cas que finalment algun fragment de l'estació caigués a Catalunya, els efectes serien locals, es veuria una bola de foc caient del cel, amb molt de soroll, que impactaria a terra de forma molt violenta.

Si es dona el cas, qualsevol que ho vegi ha d'escapar de manera decidida i no intentar fotografiar-ho ni gravar-ho en vídeo.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut