Instal·lacions meteorològiques a Vize (WWF Rússia / Ivan Mizin)
Instal·lacions meteorològiques a Vize (WWF Rússia / Ivan Mizin)

L'escalfament global provoca una erosió alarmant a l'illa russa de Vize

Alberto AlcántaraActualitzat

70 metres en 7 anys: això és el que ha retrocedit la costa de l'illa de Vize, a l'extrem nord del mar de Kara. El pergelisòl de l'illa s'està fonent degut a l'acció de les onades durant les temporades d'estiu.

El descobriment l'ha fet el glaciòleg Alexander Aleynikov, que estudia el territori per la creació d'una reserva natural. El retrocés de la costa es pot comprovar visualment amb les imatges de satèl·lit corresponents a la costa als anys 2009 i 2016, publicades per per l'organització Fons Mundial per la Natura (WWF) a Rússia .

En aquesta fotografia podeu comprovar com ha quedat uns dels edificis d'una estació meteorològica: fa uns anys estava situada a prop de la costa i ara està a punt de caure.

Segons Aleynikov, l'erosió a Vize és un procés natural, però s'ha disparat els últims anys. Als anys 50, la taxa d'erosió observada era de 1 metre i mig per any. L'erosió està associada a l'acció de les onades. Tradicionalment, el mar de Kara quedava congelat durant nou mesos a l'any. Però l'escalfament global està fent que hi hagi més dies d'aigües obertes i no gel, envoltant l'illa de Vize.

Segons WWF, hi ha un perill afegit: l'augment de períodes lliures de gel està atraient l'atenció de la indústria a la zona de l'Àrtic, un fet que provocarà més pressió sobre un ecosistema que ja està patint els efectes de l'acció humana. Cal recordar que l'Àrtic s'està escalfant el doble de la mitjana mundial.

Fins ara es pensava que la part de costa russa amb més velocitat de destrucció era a les illes de Nova Sibèria, amb una erosió d'uns 5 a 15 metres per any, i fins a 20 en condicions excepcionals.

 

Anar al contingut