L'escalfament del mar altera la pesca a Catalunya: noves espècies i variació en el nombre de captures

L'augment de les temperatures associat a l'escalfament del planeta té conseqüències reals sobre la pesca a les costes catalanes

Néstor GómezActualitzat

L'escalfament del planeta té conseqüències sobre tots els éssers vius. Però no tots actuen de la mateixa manera: si bé en el cas de la vegetació només té la capacitat d'adaptar-se o morir, els éssers vius tenen la capacitat de desplaçar-se per buscar nous territoris que siguin més adients per desenvolupar-se. Això és el que passa en els animals marins: es mouen i es desplacen a aigües més fredes o més càlides fins a trobar les condicions de vida més favorables.

Les espècies marines es mouen i els pescadors, que pesquen en les mateixes aigües, ja noten clarament com ha variat el nombre d'espècies, la quantitat i el seu comportament. A grans trets, podem dir que a la costa catalana trobem espècies que habitualment eren al sud del Mediterrani. La temperatura del mar ha pujat a Catalunya, si es pren com a referència la temperatura del mar de l'Estartit amb dades des de 1974, a l'entorn dels 2 graus en gairebé 50 anys. Un valor molt elevat que té clares repercussions en el sector de la pesca.

Temperatura de l'aigua del mar (1974-2020) (Josep Pascual)

Algunes alteracions significatives

Les gambes blanques, conegudes com a gambetes de Huelva, se solien pescar a l'estret de Gibraltar i ara, cada any se'n troben més a casa nostra, amb un augment d'un 10% anual. De pescar-ne pocs grams o cap fa poques dècades, ara se'n poden agafar fins a un centenar de quilos en un dia.

En el cas del verat ha passat tot el contrari. De pescar-ne a la Confraria de Blanes unes 50 tones a l'any s'ha passat només a dues tones. En aquest cas, el verat ha marxat de les nostres aigües per trobar aigües més fresques per desenvolupar-se. Altres espècies que han minvat molt són el popet i roger. Una espècie que ha canviat el seu comportament ha estat la tonyina, que eren estacionàries i ara són tot l'any amb nosaltres.

Us convidem a escoltar "Els efectes del canvi climàtic a la pesca i aqüicultura catalana" del programa Meteomauri. Hi trobareu l'exemple clar d'una de les espècies més amenaçades per l'escalfament de les aigües al delta de l'Ebre, els musclos.

 

 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut