Sequera a Alacant
Sequera a Alacant

Les reserves d'aigua a Espanya cauran un 25% de cara al 2020

Actualitzat

Les reserves hídriques d'Espanya es podrien haver reduït un 25% el 2020 a causa del canvi climàtic.

L'organització Ecologistes en Acció va presentar ahir un informe, en el marc de la COP21, en què estima que el canvi climàtic reduirà les reserves hídriques d'Espanya un 25% de cara a l'any 2020. L'informe, titulat "Els efectes del canvi climàtic sobre l'aigua a Espanya i la planificació hidrològica", assegura que entre el 1990 i el 2015 s'ha perdut una cinquena part de l'aigua que hi havia entre el 1940 i el 1990.

L'estudi es basa en dades reals de l'aigua que circula per les diferents conques i mostra l'amenaça que Espanya pugui caure en una situació de "col·lapse hídric". Santiago Martín, responsable d'aigua d'Ecologistes en Acció, assegura que, en els darrers vint-i-cinc anys, la costa mediterrània ha perdut gairebé un 40% dels recursos hídrics.

El 80% de la demanda d'aigua a Espanya es destina al reg agrícola, amb una superfície de 4 milions d'hectàrees. Algunes zones de la Península consumeixen més aigua de la que regeneren, i tenen uns plans hidrològics que preveuen un increment del consum d'un 10%, adreçat, sobreto, a l'agricultura.

Martín afirma que per aconseguir un equilibri entre recursos d'aigua i explotació agrària caldria reduir un milió d'hectàrees de regadiu i acusa al govern de l'Estat de fer plans agrícoles basant-se en les reserves dels anys 40 i 50.

Anar al contingut