Les renovables i el descens del carbó fan més neta l'electricitat del 2019

Baixada espectacular de la generació amb carbó i gran aportació de les renovables a l'estat espanyol

Francesc MauriActualitzat

Red Eléctrica Española gestiona el transport de l'energia elèctrica a tot l'estat espanyol. Aquest desembre ha fet públiques diverses informacions molt interessants.

Si ens centrem en aquests dies de fortes ventades i pluges importants, la generació o fabricació d'electricitat amb aigua i vent s'ha multiplicat.

 

Generació elèctrica entre els dies 2 i 9 de desembre:

 

Generació elèctrica entre el 10 i el 15 de desembre:

L'eòlica i la hidràulica van generar una part importantíssima de la demanda elèctrica de la primera quinzena de mes.

 

El dia 13 es va batre el rècord espanyol, de 0 hores a 24 hores de generació amb eòlica. Els molins de vent o aerogeneradors van produir el 49% de l'energia de l'Estat.

També hi ha una notícia del tot positiva. Després de dècades amb la rèmora del carbó derivada dels equilibris amb la mineria del nord d'Espanya i, fins i tot amb centrals de cicle combinat a mig gas o tancades, aquest 2019 serà l'any en què es fabricarà menys energia amb carbó de la història. Només el 4% de l'aportació total. En aquest sentit, el dia 14 va ser el primer dia de la història de la generació elèctrica a Espanya en què no es va cremar un gram de carbó a cap central.

 

Repassem precisament com va ser el 2018

 

 

El 2019 (dades provisionals) ha mantingut pràcticament l'aportació de les renovables, tot i la pluviometria molt inferior i, com dèiem, destaquen la baixada del carbó i la pujada del gas (cicle combinat). Recordem que el gas, tot i no ser renovable, emet un 30% menys de CO2, no emet NOx ni partícules.

 

A Catalunya, però, no canvien gaire les coses. No n'hi ha dades encara concretes, però sabem que un altre cop l'aportació de la nuclear supera el 50% i les renovables amb prou feines arriben al 15%. Tenim un llarg camí per recórrer amb l'esperança del gran creixement de la fotovoltaica d'aquest any i l'avenç en normatives i lleis. També hem de ser curosos amb el paisatge i intentar que l'eòlica es reparteixi molt més. Les reivindicacions de territoris com la Terra Alta o el Matarranya s'han d'escoltar i integrar en aquest desplegament necessari.

 

Anar al contingut