
Les primeres orenetes ja són aquí
La primavera ha arribat de cop i amb molta força. Si bé el mes de març el començàvem amb nevades al litoral i amb temperatures gèlides a tot el país, la retirada de l'aire fred i l'arribada de les primeres calors de finals de l'hivern ens han dut les primeres orenetes a Catalunya.
Heu vist orenetes a casa vostra? Amb la primera pujada de les temperatures de març, cap als volts del 6 de març es van veure les primeres orenetes a Catalunya. Ja se n'han vist de manera aïllada al Tarragonès, al delta del Llobregat, al Maresme Central, a la Selva i al Vallès Oriental. Ara caldrà veure si l'actual sequera que vivim afectarà directament a la presència de l'oreneta a casa nostra per la menor disponibilitat d'aigua i de zones humides.
Avui he vist la primera oreneta cuablanca a Vidreres dins el seu niu, treia el caparró ???.
Mery (@mariajapl) March 10, 2023
A #Marata ja han arribat les #orenetes i mentrestant aquí estem preparant l'#hort 2023. @vallcarbonell pic.twitter.com/mF5cPaX1on
Gerard Lloreda de Funollet (@gerardlloreda) March 10, 2023
"Oreneta arribada, hivernada acabada" o la versió "oreneta arribada, primavera començada" o "orenetes per Santa Madrona (15 de març), l'hivern és fora". Unes dites que expliquen molt sobre el temps en el qual ens trobem. Les orenetes ja han començat a arribar i seran amb nosaltres fins al setembre o primers dies d'octubre.

Les orenetes que viuen a Catalunya
♦ Oreneta de cua blanca: és negra amb la panxa i part de l'esquena de color blanc. La cua és curta i negra. La podem veure amb facilitat als pobles i ciutats, amb uns nius situats a sota les volades de les teulades. Sol arribar a l'abril i marxa cap a finals de setembre.
♦ Oreneta vulgar: és totalment negra per l'esquena i blanca per la cara. Es reconeix amb facilitat per tenir la cara de color marronós vermellós i per una cua forcada molta llarga. Sol viure en àrees rurals entre zones agrícoles, voltants de masies i pobles entre la primavera i principis de tardor.
♦ Oreneta de ribera: són ben curioses perquè tenen els seus nius en galeries fetes en talussos o marges.
D'on venen les orenetes?
Encara que sembli mentida, es desplacen milers i milers de quilòmetres. Han passat l'hivern a l'Àfrica subsahariana i fan milers de quilòmetres en migració per arribar a casa nostra. El rècord de distància recorregut per un ocell anellat per l'Institut Català d'Ornitologia va ser una oreneta vulgar anellada al delta de l'Ebre i recuperada a l'hivern a Botswana, a uns 9.000 km de distància.
Cuidem-les, que són el nostre insecticida natural
Si en teniu un niu a prop, sou afortunats. Les orenetes són uns grans caçadors aeris que s'alimenten de mosques, mosquits i altres insectes voladors. La seva gran agilitat i els seus girs sobtats faciliten la cerca i caça d'insectes. S'estima que una oreneta es pot menjar fins a 1.000 mosquits en un dia, un gran insecticida natural i gratuït.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia