El desig d'obrir el paraigua per pluja (Àngel Galan)

Les pluges d'abril són clau: les que s'esperen i les que cauran

Néstor GómezActualitzat

Som a les portes del mes d'abril i esperem amb candeletes l'arribada de les pluges. Entre els tres mesos de la primavera meteorològica (març, abril i maig), les pluges al març són les que menys acostumen a fallar i, en canvi, acabarà aquest mes amb un gran dèficit de precipitacions a tot el país. Ens juguem la sequera a dues cartes, abril i maig, si cal apostar climàticament, les precipitacions d'abril solen ser més de fiar que no pas les de maig.

L'abril és el mes d'obertura de bat a bat de l'explosió de la floració i de reprendre l'activitat biològica dels animals i són moltes les referències i és un mes clau per al camp si no es disposa d'aportació extra d'aigua:

- A l'abril cada gota val per mil (en val mil)

- Abril mullat, de pa en ve carregat

- Abril tronat, bon any assegurat

Quanta pluja sol caure a l'abril?

Sol ser un dels mesos més plujosos de l'any i, ara que estem sota els efectes d'una sequera històrica tant agrícola com meteorològica i hidrològica, i la veritat és que seria bo que, com a mínim, plogués el que és normal a l'abril. Les precipitacions a l'abril superen els 50 mm a la meitat nord del país, més totes les zones que envolten les muntanyes de Prades, i les màximes precipitacions d'abril solen superar els 100 mm al Montseny, la Serralada Transversal, el nord del Ripollès, l'Alta Garrotxa i les zones més elevades de l'Alta Ribagorça i de l'Aran.

Precipitacions climàtiques d'abril (Meteocat)

Però realment plourà aquest abril?

Ho analitzarem des de dos punts de vista ben diferents: un de meteorològic a llarg termini i un altre amb els mapes estacionals.

Els mapes del temps, que podem estirar fins al 14 d'abril, mostren un petit canvi de tendència respecte a l'absència pràcticament total de pluges del mes de març. El primer terç de mes, fins que s'acabi la Setmana Santa, el temps serà força tranquil. El dia més insegur serà dissabte, 1 d'abril, amb ruixats al Pirineu i a les comarques de Girona. Ara bé, a partir del dia 10, potser l'atmosfera es mourà una mica més i podria donar peu a l'arribada de petites pertorbacions que poguessin dur més pluges. En tot cas, la incertesa augmenta com més lluny volem mirar, així que caldrà seguir cada dia l'evolució del temps per determinar si s'acosten o no les futures pluges.

Evolució de les temperatures a 850 hPa (GEFS )

Us presentem els mapes estacionals d'abril, maig i juny, que correspondrien als mesos clau per sortir o no de la situació greu de sequera. Mirem dos models elaborats per dos estaments diferents: el GFS és un model elaborat per l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) dels Estats Units i el model de predicció del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF):

Mapes estacionals de precipitacions de maig a juny(ECMWF)
Mapes estacionals de precipitacions de maig a juny(NOAA)

 

En tots dos casos, mostren una mica més de precipitació al Pirineu del que sol ser normal, mentre que a la resta del país caurà la precipitació esperada d'abril a juny.

Davant d'aquest panorama, si plou el que sol ser normal en un mes d'abril o durant tota l'estació de la primavera, ja ens podem donar per satisfets; si bé, per sortir de la sequera tan greu que tenim, caldria que plogués gairebé el doble del que és normal. Així, es donaria beure a les muntanyes, als boscos, als aqüífers i als pantans

Si, tot i això, pels mètodes científics no es veuen les pluges, sempre ens podem encomanar a Déu amb les rogatives "pro pluvia". Uns rituals i unes processons del cristianisme popular que es remunten molts segles enrere per demanar pluja.

 

 

ARXIVAT A:
SequeraMeteorologia
Anar al contingut