Serveis a Castelldefels
Les platges de l'àrea metropolitana aproven amb nota i reben gairebé 11 milions de visitants

Les platges de l'àrea metropolitana aproven amb nota i reben gairebé 11 milions de visitants

Dani RamírezActualitzat

RÈCORD D'AFLUÈNCIA A LES PLATGES METROPOLITANES: GAIREBÉ 11 MILIONS D'USUARIS DURANT EL 2022

  • L'ocupació ha augmentat al voltant d'un 23% respecte del 2018, malgrat la pèrdua d'amplada derivada de la regressió de sorra
  • Els usuaris puntuen amb un 7,76 la qualitat de les platges: es tracta de la valoració més alta de tota la sèrie històrica
  • El gerent de l'AMB llança un nou SOS al Ministeri de Transició Ecològica: "No és raonable que no s'implementin amb urgència solucions contra la regressió de la sorra"

 

Les platges metropolitanes han acollit 10.845.677 de visitants el 2022 i han rebut un notable alt de puntuació, fet que les consolida com l'espai públic més visitat i més ben valorat de la metròpoli de Barcelona, segons l'enquesta d'ocupació i satisfacció de les platges, feta per l'IERMB. Aquesta xifra suposa un increment del 23% respecte de l'anterior enquesta, del 2018.

 

Tots els municipis del litoral metropolità han incrementat la seva ocupació, excepte Sant Adrià de Besòs. El municipi més visitat ha estat Castelldefels, amb 1.670.804 usuaris, i juliol el mes de màxima afluència.

 

 

Evolució de l'ocupació de les platges per municipis

Afluència de les platges de l'AMB (AMB)

 

L'ocupació de les platges metropolitanes ha augmentat més d'un 20% malgrat la regressió de sorra, que ha implicat una reducció significativa d'espai en alguns punts. En aquest sentit, les platges metropolitanes retrocediran més de 20 metres en 30 anys si no s'actua amb un Pla Estructural de Resiliència.

La gestió de l'entorn i la sorra a Castelldefels(AMB)

Es tracta de la zona més habitada de Catalunya, amb una màxima pressió urbanística, demogràfica i ,per tant, amb una notable repercussió sobre el medi natural. No oblidem que l'entorn de les platges, amb les seves dunes, zones delimitades amb vegetació delicada, roquissars, espigons i cales demanen un màxim respecte. Es tracta de gaudir dels paratges sense deixar cap emprenta negativa. Actuar amb seny , respectar les normatives de convivència i no llençar cap deixalla. Per altra banda, els temporals reparteixen la sorra a l'atzar, un cop la porta i altres cops se l'emporta. Tot aixó en un context d'escalfament planetari, del qual la Mediterrània n'és molt sensible, que indueix un ascens del nivell del mar valorat en 2 o 3 centímetres per dècada.

Segons els últims estudis de l'AMB, es perden 160.000 m3 anuals de sorra al delta del Llobregat i les platges del litoral metropolità sud retrocedeixen 1 metre de mitjana anual. Ramon Torra, gerent de l'AMB, ha subratllat que les platges metropolitanes són un actiu ambiental, econòmic i social de primer ordre. Es tracta d'un espai imprescindible per al lleure, la salut i la sociabilitat que beneficia a 11 milions de persones. "No és raonable que no s'atengui amb urgència les problemàtiques i necessitats d'aquests espais de gran ús social", ha afegit. Torra ha llençat un nou SOS al Ministeri de la Transició Ecològica perquè actuï de manera urgent en la implementació de solucions a curt i a mitjà termini que reverteixin la regressió de sorra. Els usuaris valoren les platges metropolitanes amb un 7,76 sobre 10, la puntuació més alta de tota la sèrie històrica. La satisfacció, que és la ràtio entre la qualitat esperada i la qualitat percebuda multiplicada per 100, també va en augment: creix un 103 %. Aquesta dada indica que les persones valoren la qualitat de la platja un cop hi són per sobre de la qualitat que preveien abans d'anar-hi. El municipi de Viladecans és el més ben valorat pels usuaris, amb un 8,08 sobre 10. Els aspectes més apreciats pels visitants són l'accés a les platges, el paisatge i l'entorn, la proximitat i la tranquil·litat.

Serveis a Castelldefels(AMB)

 

Hàbits d'ús

El 30% de les persones enquestades visiten la platja cada dos o tres dies. Aquesta ha estat la freqüència més escollida, fet que representa un augment de periodicitat de visita respecte a altres edicions de l'enquesta.

L'estada mitjana a la platja és de 3 hores 12 minuts, similar al 2018 (3 hores i 4 minuts). El motiu principal per anar a la platja és passar una estona tranquil·la, llegir, banyar-se i prendre el sol.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut