Riuada del Copiapó, Atacama (José Daniel Buegueño)
Riuada del Copiapó, Atacama (José Daniel Buegueño)

Les pitjors pluges en 80 anys al desert de Xile

Alberto AlcántaraActualitzat

Les pitjors pluges dels últims 80 anys han provocat greus inundacions a una de les zones més àrides del planeta: el desert d' Atacama, a Xile. L' Oficina Nacional d'Emergències ha informat de més de 20 morts per les riuades, a banda de més de 100 desapareguts. Es calcula que més de 30.000 persones han estat afectades per les inundacions. Una mostra de la ferocitat de les riuades és aquest vídeo de la crescuda del riu Copiapó, que passa per la capital homònima d'Atacama.  Són imatges difoses pel canal RT.

L'episodi de pluges va afectar diverses zones i localitats del nord del país, a les regions d' Antofagasta, Atacama i Coquimbo entre el 24 i el 26 de març. Parlem d'alguns indrets on hi plou una mitjana d'un cop cada 10 anys. En alguns casos, l'agua caiguda en 3 dies és la que cau normalment en dos anys.

La combinació d' una forta pertorbació amb el desglaç de les muntanyes properes va disparar les riuades. El fenomen del "Niño" també pot tenir el seu grau de responsabilitat. Enguany, el Pacífic prop de la costa xilena presenta temperatures més càlides del normal, fet que afavoreix l'evaporació que després alimenta el desenvolupament de nuvolades.

Anar al contingut