Els llacs glacials creixen un 50% des del 1990 a causa del desgel

Néstor Gómez Actualitzat
TEMA:
Meteorologia
Collada Corones, juliol de 2017 (Néstor Gómez)
Collada Corones, juliol de 2017

La retirada del gel de les zones d'alta muntanya, a causa de l'augment continu de les temperatures durant les darreres dècades, ha deixat al descobert nous llacs que no existien. Des de fa uns cinc anys, cada estiu la glacera de l'Aneto deixa a la llum un llac situat a uns 3.100 metres d'alçada, i és el més alt del Pirineu. L'aparició de nous llacs a alta muntanya no només es dona al Pirineu, sinó també a la resta del món.

El volum que ocupen els llacs glacials ha augmentat un 50% a tot el món des del 1990 per la fosa i retirada de les glaceres a causa del canvi climàtic. Les dades obtingudes de satèl·lit recopilades durant 30 anys van ser analitzades per científics de la Universitat de Calgary, a Canadà, i han publicat els seus resultats a la revista Nature Climate Change. Un estudi que permetrà avaluar els perills potencials per a les comunitats que es troben aigües avall dels llacs i que permetrà fer una estimació millor de l'augment del nivell de mar provocat pel desgel.

S'estima que el volum actual d'aigua en els llacs glacials al món suma uns 156 km³ d'aigua, l'equivalent a dues vegades el volum del llac Leman, a Suïssa.

S'han analitzat més de 250.000 escenes de les imatges del satèl·lit. Una feina impossible d'analitzar fa una dècada pel gran volum de dades. L'equip científic va analitzar les dades en cinc passos des del 1990 per examinar totes les regions glacials del món excepte l'Antàrtida i comprovar els canvis durant aquest període.

Una de les conclusions més destacades és que aquest augment de les aigües té un impacte important en les comunitats que es troben aigües avall dels llacs. Els llacs glacials no són estables perquè sovint es troben presos de les morrenes, és a dir sediment glacial, compost per roques soltes i material poc consolidat. Aquest fet podria provocar una ruptura d'alguns dels fronts de retenció de les morrenes i provocar inundacions massives aigües avall. Aquest tipus d'inundacions són conegudes com inundacions sobtades de llacs glacials.

Una de les darreres inundacions sobtades de llacs glacials es va donar al maig d'aquest any a la vall de Hunza, al Pakistan. Les zones sensibles a aquest tipus d'inundació són els Andes i dins l'Himàlaia: Butan i Nepal.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut