Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Les darreres glaceres d'Àfrica desapareixeran cap al 2040

Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha alertat de la situació crítica que viuen les glaceres sobre les muntanyes del Mont Kènia, a Kènia; les muntanyes Rwenzori, a Uganda, i el Kilimanjaro, a Tanzània, que s'estima que desapareixeran cap al 2040, amb un ritme de regressió superior a la mitjana mundial.

El Kilimanjaro

Les temperatures estan pujant a Àfrica a un ritme superior a la mitjana del planeta i el 2020 se situa entre els anys més càlids des que hi ha registres històrics. La tendència a 30 anys d'escalfament del 1991 al 2020 va ser superior a la del període 1961-1990 a totes les regions d'Àfrica i significativament superior a la de la tendència del 1931-1960. La desaparició del gel a Àfrica és una pàgina més dins el gruixut llibre d'arguments i fets del canvi climàtic induït per l'activitat humana. Si bé les glaceres d'Àfrica són massa petites per servir com a importants reserves d'aigua, tenen un alt valor turístic i científic.

El Kilimanjaro (1993 / 2020) (COP20 Perú)

Però l'escalfament del planeta i les seves conseqüències van molt més enllà de la desaparició del gel a les muntanyes del continent africà. El secretari general de l'OMM, Petteris Taalas, en la presentació de l'informe "Estat del clima a Àfrica 2020" a principis de setmana, ha assenyalat que els indicadors climàtics del 2020 s'han caracteritzat per un augment de les temperatures, una acceleració de la pujada del nivell del mar i per l'increment de fenòmens climàtics i meteorològics extrems.

Àfrica només aporta el 4% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle i, en canvi, rep un impacte del canvi climàtic superior a la mitjana del planeta. Un impacte que creix a conseqüència de les inundacions, esllavissades de terra i sequeres que cap al 2030 podran dur 118 milions de persones a la pobresa extrema.

Per a l'Àfrica subsahariana, el 2050 les economies d'aquesta regió veuran una reducció del producte interior brut del 3%. El que implicarà més pobresa, més inseguretat alimentaria i més desplaçaments forçats. Per aquestes raons cal actuar al més aviat possible contra l'escalfament del planeta.

L'adaptació de l'Àfrica subsahariana al canvi climàtic costarà entre 30.000 i 50.000 milions de dòlars durant la pròxima dècada. L'OMM sentencia que, si no es prenen mesures, les conseqüències encara seran més costoses.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica Meteorologia

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut