Les casetes de la platja de Garraf, en escac davant dels temporals de mar

Néstor GómezActualitzat

El conjunt de casetes de la platja de Garraf amenaçada l'existència a causa de l'augment del nivell de mar i de l'enfortiment dels temporals durant les properes dècades, provocats per l'escalfament del planeta induït per l'activitat humana.

Un cop més, l'aigua del mar ha tornat a entrar sota les casetes de fusta. De fet, cada temporal de llevant, la platja queda desdibuixada per l'aigua, que impulsa la sorra fins a dipositar-la a sota de les casetes, que es van construir, fa gairebé un segle, aixecades de la sorra perque no rebessin l'embat de l'aigua. Al principi estaven destinades a casetes de bany i també servien per deixar-hi els estris de pesca.

 

Aquesta emblemàtica i famosa platja amb casetes blanques i verdes està clarament amenaçada per l'enfortiment i l'augment de la freqüència dels temporals de mar, a més de la pujada del nivell del mar. Donar una resposta a aquesta situació no és gens fàcil. L'Ajuntament de Sitges, municipi al qual pertany la petita població de Garraf, va crear una sèrie de dunes per protegir les cases dels temporals d'hivern, però les aigües dels darrers dies les han esborrades del tot.

El director del Laboratori d'Enginyeria Marítima, Agustí Sánchez, aposta que crear un sistema dunar de perfils irregulars, actuació que explica d'aquesta manera: "Cal renaturalitzar la platja enfront de construir una gran muralla, que no durarà." Es tracta d'una altra situació de la costa catalana en què s'ha de pensar i actuar ara mateix, però amb una solució que ha de servir durant dècades. Pensar i actuar per al futur llunyà.

Aquí teniu un imatges aèries de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. La traça de color blau-verd marca la línia de costa el 1986, mentre que la fotografia data del 2020. La línia del mar no ha variat gaire, però sí la sensibilitat a l'impacte dels grans temporals de mar.

 
ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut