L'erosió costanera i fluvial amenaça els pobles del golf de Martaban, a Birmània

RedaccióActualitzat

L'erosió costanera i fluvial ha engolit una desena de pobles al voltant del golf de Martaban, al sud-est de Birmània, en els últims quatre anys. Es tracta d'un procés natural que es veu accelerat pels efectes de l'escalfament global.

L'exemple de Ta Dar U

Ta Dar U estava situat a la riba del Sittang. Les marees entren des del golf de Martaban, al mar d'Andaman, i remunten el riu. Cada any, els vilatans veien com els marges del riu s'anaven erosionant cada vegada més, fins al punt de destruir les infraestructures.

Davant d'aquest poblema, els 1.500 residents del poble van desmuntar les seves cases de fusta i les van reconstruir lluny del riu i de les terres de conreu on havien viscut durant dècades.

Erosió costanera a Ta Dar U
Erosió costanera a Ta Dar U (Reuters)


Una escola en ruïnes

Al vídeo que acompanya aquesta notícia hi podeu veure un efecte pràctic del que significa aquest desplaçament. L'antiga escola estava situada al centre del poble, on ara només queden fonaments envoltats d'aigua. Centenars d'estudiants de tres pobles de la zona han de viatjar hores al dia per assistir a la nova escola.

Myo Min Thein, és l'únic professor. Ensenya matemàtiques, física, química, biologia i anglès a 26 estudiants d'entre 4 i 14 anys. Diu que no reben l'atenció i l'educació necessàries.

Myo Min Thein, professor de l'escola de Ta Dar U
Myo Min Thein, professor de l'escola de Ta Dar U (Reuters)


Canvis en el mitjà de subsistència

L'erosió també ha comportat molts canvis per als agricultors de la zona, que es dedicaven majoritàriament a l'arròs. La intrusió d'aigua salada ha contaminat la zona, i els ha obligat a passar de l'agricultura a la pesca i a la recollida de fusta per a la venda, amb poc èxit.

Un problema creixent

Durant els últims quatre anys, el problema de l'erosió s'ha estès per la zona, segons els tècnics del Projecte Golf de Martaban, de l'Organització Suïssa per a la Cooperació i el Desenvolupament, que proporciona assistència a les persones desplaçades.

Els experts preveuen que l'augment del nivell del mar i els canvis meteorològics que comporta l'escalfament global empitjoraran el problema, i calculen que les més de 60.000 persones que viuen al llarg de la costa es veuran afectades per aquest problema en els propers anys.

Birmània és un país particularment vulnerable al canvi climàtic. La major part de la seva població, de 53 milions de persones, viuen en zones exposades a greus riscos meteorològics.

Birmània (Google Maps)
ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut