L'Amazònia registra el segon agost amb més incendis en 10 anys

Néstor GómezActualitzat

Lluny del teòric objectiu del govern del Brasil de reduir el nombre d'incendis amb l'enviament de l'exercit a la selva amazònica per combatre els focs il·legals, la regió de l'Amazònia brasilera ha registrat durant l'agost uns 30.000 focs, i aquest és el segon agost amb més incendis en els darrers 10 anys, per sota de l'agost del 2010.

Des del gener fins al 31 d'agost s'han comptabilitzat més de 91.000 incendis a tot el Brasil, un 0,7% més que l'any 2019, i el Mato Grosso és l'estat més afectat, amb un increment del 17% respecte a l'any passat. Aquest estat és fronterer amb Bolívia i comprèn gran part del Pantanal, on es van donar més de 19.000 incendis. El segueixen els estats de Pará, amb 14.500 incendis, un 16% més que l'any passat, i Amazones, amb 10.600 incendis, amb un increment del 27%.

 

Més del 10% del Pantanal està devastat per les flames

Aquest any, les flames s'han concentrat al centre i l'oest de Brasil, i han afectat amb més virulència el Pantanal, compartit amb Bolívia i el Paraguai. La part del Pantanal que és del Brasil és el 56% i els incendis d'aquest any ja han cremat el 10% del territori. Només durant el mes d'agost hi ha hagut 5.935 incendis al Pantanal, el nombre més gran des del 2005.

Segons els experts, l'increment dels incendis es deu a l'augment de la desforestació il·legal, que ha anat a més durant el darrer any i ha ocasionat una alteració del cicle natural de les pluges. Aquest any ,la temporada plujosa ha estat fluixa i això ha fet que les aigües dels aiguamolls se situïn en els nivells més baixos dels darrers anys.

De poc ha servit que, al maig, el govern de Jair Bolsonaro enviés tropes de l'exèrcit a les regions de l'Amazònia per lluitar contra la desforestació. Entre maig i agost, període en què l'exercit ha estat sobre el terreny, el nombre d'incendis no només no s'ha reduït respecte al 2019, sinó que fins i tot ha augmentar lleugerament.

L'Observatori del Clima preveu un rècord de desforestació per a aquest 2020, i estima una destrucció de més de 12.000 km² de selva, gairebé com la superfície de totes les comarques de Barcelona i Girona juntes.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut